Chladenie bytov môže mať vplyv na zdravie, ale aj penaženku

S pribúdajúcimi stupňami vonku rastie aj spotreba elektrickej energie. Dôvodom je rozširovanie klimatizácií nielen v kanceláriách spoločností, ale aj v domácnostiach.

S pribúdajúcimi stupňami vonku rastie aj spotreba elektrickej energie. Dôvodom je rozširovanie klimatizácií nielen v kanceláriách spoločností, ale aj v domácnostiach.
Aj keď už svet zažil výpadky elektrickej energie v dôsledku preťaženia siete v horúcich dňoch, podľa ČEZ Slovensko by takýto „black-out“ nemal Slovensku hroziť. Chladenie bytov sa však dokáže odraziť aj na účtoch za spotrebovanú elektrinu.

Zatiaľ čo v zimných mesiacoch stúpa odber elektrickej energie v dôsledku svietenia, pretože sú dni kratšie, v letných mesiacoch narastá spotreba z dôvodu používania ochladzovacej techniky. Všeobecne možno povedať, že počas mesiacov júl a august je spotreba elektrickej energie približne rovnaká ako v zimných mesiacoch. Samozrejme, platí to len pre odberné miesta, ktoré elektrickú energiu nevyužívajú na kúrenie.

"Aj keď sa väčšina ľudí teší z horúceho letného počasia, problém nastáva, keď teplota kriticky stúpne v byte či dome. V tomto období sme náchylnejší pre nákup ochladzovacieho zariadenia. Finančne najmenej náročnou možnosťou je kúpa ventilátora, ktorý však vzduch v byte nechladí, len ho rozprúdi. Druhou možnosťou je kúpa klimatizácie a jej montáž, ktorá je však finančne náročnejšou položkou. Navyše, klimatizácia spotrebuje približne 20-krát viac energie ako klasický ventilátor, čiže jej montážou náklady na chladenie bytu ďalej porastú. Preto odborníci odporúčajú vyberať si klimatizácie v energetickej triede A, ktorá je šetrnejšia k vašej peňaženke," radí riaditeľ pre retail ČEZ Slovensko Stanislav Kovalík.

Podľa neho v horúcich dňoch môže klimatizácia spôsobiť okrem ochladenia miestností aj zdravotné problémy, ktoré vznikajú najmä z teplotného rozdielu medzi vonkajšou a vnútornou teplotou prostredia. Ako zdôrazňuje, rozdiel by nemal presiahnuť približne 8 stupňov Celzia. Zdravotné komplikácie môže klimatizácia spôsobovať aj starým ľuďom, deťom alebo alergikom. V prípade jej zlého nastavenia môže byť príčinou dýchacích problémov, bolestí hlavy či nachladnutia alebo bolesti kĺbov a chrbtice.

V horúcich letných dňoch by sa mal každý vyhnúť činnostiam s tepelnými spotrebičmi ako napríklad varenie, pečenie či žehlenie. Vetrať sa oplatí len počas noci, keď je vonkajší vzduch chladnejší, prípadne skoro ráno. Cez deň by sa mali okná radšej zatvoriť. Taktiež je vhodné cez deň zaťahovať žalúzie, závesy alebo rolety, čím priame slnko neprenikne do bytu a nezačne ho prehrievať. Prehrievaniu bytu najefektívnejšie zabránia vonkajšie tienidlá. Takéto žalúzie, okenice alebo rolety zastavia lúče už pred vstupom do obydlia. Naopak, keď je vonku chladnejšie, ochránia interiér pred tepelnými stratami. Odborníci tiež radia vyvarovať sa v horúcich dňoch používania zvlhčovačov vzduchu, ktoré ešte znásobia pocit tepla v byte.

Súvisiace články

Aktuálne správy