Miliardár Donald Trump: Čaká nás krach a bieda, aká tu ešte nikdy nebola

, moneynews Foto: SITA

Server moneynews.com publikoval varovanie štyroch rešpektovaných osobností svetového finančníctva. Tie sa zhodujú na tom, že Spojené štáty čakajú zlé časy. Podľa ich názoru nebudú trpieť len ľudia s nízkymi príjmami, ale kríza zasiahne aj najbohatšiu americkú vrstvu obyvateľstva.

Rešpektovaný švajčiarsky ekonóm a investor Marc Faber, americký miliardár Donald Trump, ekonomický vizionár a autor knihy predpovedajúci krízu americkej ekonomiky Robert Wiedemer, burzový maklér a ekonóm Peter Schiff. Všetci sa podľa serveru moneynews.com zhodujú v tom, že Spojené štáty stoja na kraji priepasti. Sú presvedčení, že nadchádzajúce finančná kríza bude ešte horšia ako tá, ktorá drví krajinu od roku 2008.

Faber už hovoril o ďalšej ekonomickej hrozbe v ostatnom čase mnohokrát. Teraz je presvedčený, že kolaps sa blíži míľovými krokmi. "Myslím, že obrovská katastrofa je naozaj blízko. Majetní ľudia môžu podľa môjho názoru v dôsledku krízy prísť až o polovicu svojho majetku," pesimisticky predpovedá blízku budúcnosť Faber. Keď sa ho pýtali, na koľko si je nadchádzajúcou krízou istý, odpovedal, že "na 100 %", uvádza server. Faber poukazuje na to, že jeho čierne vízie budú naplnené predovšetkým "kvôli nezodpovedným krokom bývalého predsedu Štátnych rezerv Bena Bernankeho, ktorý presadzoval politiku bezhlavého pumpovania peňazí do ekonomiky".

S Faberom súhlasí aj Peter Schiff, ktorý hovorí, že problémy v roku 2008 sa nám budú javiť v porovnaní s tými nadchádzajúcimi ako marginálna záležitosť. "Naozajstný kolaps nás ešte len čaká," dodáva Schiff. Vo svojich pesimistických odhadoch pokračuje a tvrdí, že nadchádzajúcae kríza sa bolestne dotkne každého Američana. "Doterajší životný štandard priemerného Američana sa stane minulosťou. Ľudia od štátu nedostanú sociálne dávky ani dôchodky. Jednoducho preto, že na to kvôli amatérskym krokom súčasnej americkej vlády nebudeme mať," ostro kritizuje Obamovu administratívu Schiff.

Medzi pravidelných kritikov krokov prezidenta Obamu a jeho tímu už tradične patrí aj miliardár Donald Trump, ktorý podľa serveru predpovedá Spojeným štátom rovnaký ekonomický kolaps, akým si prešli Španielsko a Grécko, a kritizuje pôžičky od Číny. "Keď nie ste bohatý, musíte si niekde požičať. My si požičiavame od Číny," hovorí Trump. "Čoskoro budeme mať dlh 16 biliónov dolárov a keď prezident Obama skončí vo svojom úrade, bude ten dlh ešte o mnoho vyšší. A keď hovoríme o dlhu vyššom než 20 biliónov, potom nasleduje logické zníženie ratingu. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte dlh znižovať," varuje Trump.

Podľa moneynews.com dokladá vážnosť situácie vedľa komentárov týchto štyroch osobností tiež zlovestný graf publikovaný vlani v novembri Markom Hulbertom na serveri MarketWatch. Graf ukazuje koreláciu medzi súčasnou situáciou na burze a tou, ktorá nakoniec viedla v roku 1929 ku krachu a následnej celosvetovej ekonomickej kríze. Tieto šokujúce paralely o to viac potvrdzujú podľa serveru pesimistické výhľady vizionára Roberta Wiedemera.

Wiedemer zachádza ešte ďalej než Faber, Schiff a Trump. "Čísla hovoria jasnou rečou. Spojené štáty čaká 50 % nezamestnanosť, 90 % pokles akcií a 100 % ročnej inflácie." Aby server moneynews.com dodal Widemerovým víziám váhu, pripomína jeho predpoveď z roku 2006, kedy vo svojej knihe Americká bublinová ekonomika tvrdil, že Spojené štáty postihne kríza, ktorá za dva roky skutočne prišla.

V jednom z rozhovorov sa Wiedemer zmienil, že pokusy o zmiernenie krízy ju naopak ešte zhoršia. "Všetky plány Washingtonu na záchranu ekonomiky krajiny hanebne zlyhali," oznamuje Wiedemer tvrdú pravdu Američanom do očí. V ďalšej pasáži rozhovore Wiedemer lakonicky hodnotí Bernankeho politiku založenú na pumpovaní peňazí do ekonomiky slovami "peniaze z neba sú cestou do pekla".

Súvisiace články

Aktuálne správy