Paríž potrebuje vystupňovať konsolidáciu, tvrdí Rehn

Francúzsko potrebuje reformy na podporu konkurencieschopnosti, rastu a zamestnanosti pri udržaní zdravých verejných financií, tvrdí európsky komisár pre hospodársku súťaž

Francúzsko potrebuje vystupňovať úsilie pri ozdravovaní verejných financií a reformách, ktoré zabezpečia udržateľný hospodársky rast. Vyhlásil to v piatok európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. Európska komisia (EK) tento mesiac vyzvala Francúzsko, aby pokračovalo v plánovanom znižovaní výdavkov. Podľa komisie existuje riziko, že vláda v Paríži nesplní cieľ stlačiť v budúcom roku deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu. Francúzsko potrebuje reformy na podporu konkurencieschopnosti, rastu a zamestnanosti pri udržaní zdravých verejných financií, povedal Rehn. Nové opatrenia, ktoré ohlásila vláda v Paríži, komisia podľa neho posúdi najskôr po skončení tohtoročnej letnej prestávky.

Druhá najväčšia ekonomika eurozóny sa posledné dva roky nachádza na pokraji stagnácie a podobne ako mnohé iné štáty eurozóny čelí ťažkostiam pri zavádzaní reforiem na trhu práce, dôchodkového systému a obmedzovaní verejných výdavkov. Francúzska vláda si predsavzala ušetriť počas nasledujúcich troch rokov 50 mld. eur. Ako však upozornil tento týždeň francúzsky úrad verejného audítora (Cour de Comptes), chýbajú podrobnosti o tom, kde chce nájsť úspory v objeme 30 mld. eur. Rozpočtové plány vlády sa navyše opierajú o prognózy hospodárskeho rastu, ktoré môžu byť príliš optimistické.

Súvisiace články

Aktuálne správy