Schäuble nechce špekulovať o ďalších krokoch ECB

Podľa nemeckého ministra financií treba počkať, aký dopad budú mať najnovšie opatrenia Európskej centrálnej banky v boji proti hrozbe deflácie

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble považuje za predčasné diskutovať o dodatočných opatreniach, ktorými by mohla Európska centrálna banka (ECB) zakročiť proti nebezpečne nízkej inflácii. ECB tento mesiac znížila úrokové sadzby na rekordné minimá a oznámila sériu opatrení na podporu hospodárskeho rastu, vrátane programu na zlepšenie dostupnosti úverov malým a stredne veľkým firmám. Banka sa tiež zaviazala podniknúť ďalšie kroky v boji proti hrozbe deflácie, ak si to situácia vyžiada.

„ECB prijala rozhodnutie, ktorého dopady sa môžu teraz prejaviť. Preto teraz nepotrebujeme diskusiu, ktorá by mohla vytvoriť chybný dojem, že sú potrebné ďalšie opatrenia,“ povedal Schäuble na tlačovej konferencii po stretnutí ministrov financií členských štátov EÚ. Minister tiež upozornil, že vo finančnom systéme eurozóny je už v súčasnosti príliš veľa likvidity.

Súvisiace články

Aktuálne správy