Nemecko nechce meniť prísne rozpočtové pravidlá eurozóny

Nemecko nechce meniť prísne rozpočtové pravidlá eurozóny. Potvrdila to dnes kancelárka Angela Merkelová, ktorá tak reagovala na vyhlásenie člena svojej koaličnej vlády, že Nemecko podporuje ich väčšiu flexibilitu. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel kritizoval tvrdý postoj Nemecka v otázke úsporných opatrení ešte pred vstupom svojej sociálno-demkratickej strany do vládnej koalície vlani v decembri. A tento týždeň počas návštevy Francúzka naznačil, že štáty, ktoré musia zavádzať reformy, by mali dostať viac času na splnenie rozpočtových kritérií.
Niektorí politici si jeho slová vysvetlili ako obrat v doterajšom postoji Nemecka, ktoré tvrdo presadzovalo znižovanie rozpočtových schodkov v eurozóne pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Uvoľnenie rozpočtových pravidiel požadujú najmä najväčší „hriešnici“ – Taliansko a Francúzsko, ktoré prekračujú povolené limity. Taliansko zápasí s vysokým štátnym dlhom a Francúzsku sa nedarí stlačiť deficit v rozpočte.
„Hovorila som dnes s ministrom hospodárstva,“ vyhlásila Merkelová, podľa ktorej sa obaja zhodli na tom, že nie je potrebné meniť prísne kritéria Paktu stability a rastu, čo je oficiálny názov rozpočtových pravidiel. Dodala, že tieto pravidlá zahŕňajú aj požadovanú flexibilitu.

Súvisiace články

Aktuálne správy