Argentína chce pokračovať v splácaní svojho dlhu

Svoj dlh chce splácať aj napriek rozhodnutiu amerického súdu. Argentínska vláda preto podniká kroky k výmene reštrukturalizovaných dlhopisov za také, ktoré by mali byť vydané na základe domácich právnych predpisov.

Argentína chce pokračovať v splácaní svojho dlhu, a to aj napriek verdiktu amerického súdu, ktorý o dlhopisoch v súčasnosti rozhoduje na základe americkej legislatívy. Argentínska vláda preto podniká kroky k výmene reštrukturalizovaných dlhopisov za také, ktoré by mali byť vydané na základe domácich právnych predpisov. Po výmene by teda už neboli predmetom rozhodovania amerických súdov. Informoval o tom v utorok argentínsky minister hospodárstva Axel Kicillof. Varoval však, že v prípade, že by krajina splatila veriteľom svoj dlh, otvorila by tým dvere pre nároky ďalších držiteľov dlhopisov v hodnote 15 mld. USD. Krajina by sa tak mohla znovu dostať do platobnej neschopnosti, čo si nemôže dovoliť.

Americký najvyšší súd sa už v pondelok odmietol zaoberať odvolaním Argentíny v súdnom boji, ktorý trvá už desaťročie, o peniaze pre veriteľov, ktorí sa po štátnom bankrote krajiny v roku 2002 odmietli zapojiť do plánu na reštrukturalizáciu štátneho dlhu. Súd tak nezmenil rozhodnutie, na základe ktorého musí krajina najskôr veriteľom zaplatiť 1,33 mld. USD a až potom sa môže vyrovnať s ďalšími držiteľmi dlhopisov.

(1 EUR = 1,3568 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy