Strata leteckého prepravcu SAS sa prehĺbila

Škandinávska letecká spoločnosť za svoj účtovný druhý štvrťrok vykázala stratu pred zdanením 1,08 mld. švédskych korún (SEK). V rovnakom štvrťroku predošlého účtovného roka skončila v strate 329 mil. SEK.

Škandinávska letecká spoločnosť SAS za február až apríl, čiže za svoj druhý účtovný kvartál, vykázala stratu pred zdanením v sume 1,08 mld. švédskych korún (SEK). Strata sa tak v medziročnom porovnaní prehĺbila, keďže za rovnaké obdobie predošlého účtovného roka bola v sume 329 mil. SEK. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že strata za február až apríl tohto roka bude v objeme 843 mil. SEK.

Spoločnosť SAS po zverejnení výsledkov za svoj druhý fiškálny štvrťrok uviedla, že zintenzívňuje znižovanie nákladov, aby dokázala čeliť problému slabého trhu, ktorý je poznačený ostrou konkurenciou a nadbytočnou kapacitou. SAS už roky zápasí s konkurenciou zo strany nízkonákladových leteckých prepravcov, ako sú firmy Ryanair a Norwegian. „Sme veľmi sklamaní z týchto výsledkov, ktoré boli výrazne slabšie v porovnaní s našimi očakávaniami,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Rickard Gustafson.

SAS ďalej konštatovala, že od znižovania nákladov očakáva zlepšenie hospodárskeho výsledku za účtovný rok 2014/15 o 1 mld. SEK. Škandinávsky letecký prepravca plánuje dodatočné rozsiahle opatrenia, pričom spoločnosť uviedla, že ich zverejní na jeseň tohto roka.

(1 EUR = 9,0058 SEK)

Súvisiace články

Aktuálne správy