Nebol problém so zapojením Rómov do obecných prác

Novela zákona o hmotnej núdzi sa nevyhla kritike zo strany rómskej komunity. Ako pre TASR uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO), kritizovali ju najmä tí Rómovia, ktorí nepoznali jej filozofiu a boli skreslene informovaní o reštriktívnych ustanoveniach. „Keď sme ľuďom, ktorých sa zákon týka, vysvetlili, aké príležitosti im ponúka, stratili obavy a nebol problém s ich zapojením sa do obecných prác alebo do dobrovoľníckej činnosti,“ priblížil Pollák.
Vysvetľovaciu kampaň k zákonu o pomoci v hmotnej núdzi realizovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. „My sme sa zameriavali najmä na starostov obcí, ktorých sme motivovali, aby sa v polročnej prechodnej lehote zákona zapojili a využili prácu dlhodobo nezamestnaných na zlepšenie prostredia v obci alebo na rôzne služby,“ uviedol Pollák. Poberatelia dávok v hmotnej núdzi sa o novinkách, ktoré zákon priniesol, mohli informovať aj prostredníctvom informačnej telefonickej linky, ktorú úrad zriadil.
Podľa Polláka je však rozhodujúce to, že úrad splnomocnenca nezaznamenal kritiku zo strany starostov a primátorov a mimovládnych organizácií, ktoré pracujú s dlhodobo sociálne odkázanými ľuďmi. „Organizácie pracujúce s nezamestnanými ľuďmi privítali potrebu tohto zákona a v obciach, kde sa zákon uplatňuje, už zaznamenali prvé pozitívne výsledky,“ povedal Pollák.
Zároveň je presvedčený, že zmeny nastavujú v sociálnom systéme základnú spravodlivosť a sú motivačným prvkom. „Vytvárajú predpoklad na to, aby ľudia, ktorí sú zvyknutí pasívne prijímať pomoc od štátu, zmenili svoj život a život svojej rodiny k lepšiemu. Sme presvedčení o tom, že práca je cestou z chudoby a prepojenie sociálneho systému so vzdelávaním je šancou pre rómske deti nebyť závislými od sociálneho systému,“ predpokladá splnomocnenec vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy