Carney rozhýbal kábel

Libra si po včerajších vyjadreniach guvernéra BoE takmer siahla na 4-týždňové maximá v okolí 1.7 GBPUSD. Tieto úrovne sú súčasne v blízkosti 4-ročných maxím, kde sa libra obchodovala na úrovni 1.7043 voči americkému doláru. Do blízkosti týchto výšin jej pomohli slová Marka Carneyho. Carney povedal, že zvyšovanie úrokových sadzieb prichádza do úvahy skôr ako trhy očakávajú. Reakciu trhu si môžeme vysvetliť faktom, že odhodlanie k úprave sadzieb späť  na normálne úrovne je úplnou zmenou politiky banky.

Na trhoch sa vynára otázka, že kedy môže prísť k samotnému zvyšovaniu sadzieb. Prvotný cieľ  bol dostať nezamestnanosť pod 7 % a následne zvyšovať sadzby.  Nezamestnanosť klesala rýchlejšie a silnejší ako očakávaný ekonomický rast primäl centrálnu banku k zmene postoja. Carney sa vyjadril, že k zvyšovanie sadzieb bude postupné a limitované. Rýchlosť a silu zvyšovania sadzieb spomaľujú dva faktory. Prvým je vysoká zadlženosť domácností a možné spomalenie ekonomického rastu spôsobené silnejúcou librou.

Libra na páre s dolárom testuje 4-týždňové maximá, ku ktorým ju aj technicky poslal signál z indikátora CCI. Ide konkrétne o prerazenie nulovej linky zospodu nahor. Pre ďalší rast hovoria aj stále vyššie low za posledné 3 týždne a súčasne aj zotrvanie v naznačenom rastovom trende.

Source: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy