Fitch potvrdil hodnotenie úverovej spoľahlivosti Británie

V ekonomike krajiny podľa agentúry pokračujú priaznivé makroekonomické trendy vrátane silného rastu hrubého domáceho produktu, klesajúcej nezamestnanosti a inflácie v blízkosti želanej úrovne 2 %.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Veľkej Británii dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene na stupni AA+ so stabilným výhľadom. Rating dlhodobých nezabezpečených záväzkov v zahraničnej a domácej mene agentúra tiež potvrdila na úrovni AA+. Stropný rating krajiny zostáva na stupni AAA a krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene na úrovni F1+.

 

Agentúra uviedla, že v ekonomike Veľkej Británie od jej predošlej revízie ratingu krajiny, ktorá bola v decembri 2013, pokračujú priaznivé makroekonomické trendy vrátane silného rastu hrubého domáceho produktu (HDP), klesajúcej nezamestnanosti a inflácie v blízkosti želanej úrovne 2 %. Rast britského HDP je od druhého štvrťroka 2013 vysoký, a to v priemere medzikvartálne na úrovni 0,8 %. Ide o najmenej volatilný rast v rámci veľkých vyspelých ekonomík.

Fitch poznamenáva, že podľa predikcie britského Úradu pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR) bude deficit rozpočtu krajiny za fiškálny rok 2014-15 na úrovni 5 % HDP, čiže klesne zo 6 % HDP, na ktorej bol za fiškálny rok 2013-14. Fitch očakáva, že hrubý štátny dlh Británie bude kulminovať na úrovni 92 až 93 % HDP vo fiškálnom roku 2015-16 a znižovať sa začne v roku 2017. Rating Veľkej Británie podporuje jej diverzifikovaná ekonomika a vysoký stupeň politickej a sociálnej stability, dodáva Fitch.

Súvisiace články

Aktuálne správy