Počet nových nezamestnaných v USA mierne stúpol

Počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti sa v týždni končiacom sa 7. júna zvýšil o 4 tis. na sezónne upravených 317 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň nečakane stúpol. Nezvýšil sa však natoľko, aby sa zmenili názory, podľa ktorých sa americký trh práce zlepšuje. Ministerstvo práce USA vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti sa v týždni končiacom sa 7. júna zvýšil o 4 tis. na sezónne upravených 317 tisíc. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že počet nových nezamestnaných klesne na 310 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ základných podmienok na trhu práce a zmierňuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami, sa zvýšil o 4 750 na 315 250. Správa amerického rezortu práce ďalej ukázala, že počet ľudí, ktorí sú nezamestnaní dlhšie ako týždeň, sa v týždni končiacom sa 31. mája zväčšil o 11 tis. na 2,61 milióna.

V máji však v americkej ekonomike pribudlo 217 tis. nových pracovných miest. Išlo už o štvrtý mesiac, počas ktorého sa v hospodárstve krajiny vytvorilo viac ako 200 tis. nových pracovných pozícií. Miera nezamestnanosti v USA sa nezmenila a zostala na 5,5-ročnom minime 6,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy