Grécka ekonomika tento rok prekoná recesiu

Grécka ekonomika tento rok konečne prekoná recesiu a po šiestich rokoch vytrvalého poklesu by mala začať opäť rásť. Vyhlásil to dnes Jorgos Provopulos, odchádzajúci šéf centrálnej banky v Aténach, ktorý zároveň upozornil vládu, že akýkoľvek sklz pri zavádzaní reforiem môže mať nepríjemné dôsledky. Informovala o tom agentúra AP.
Provopulos vo svojej správe konštatuje, že Grécku sa podarilo obnoviť dôveru v ekonomiku zadlženej krajiny a jej vyhliadky. Trhy teraz očakávajú, že postupne vystúpi zo záchranného programu.
Guvernér centrálnej banky, ktorý na budúci týždeň vo funkcii končí a nahradí ho bývalý minister financií Jannis Sturnaras, predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) Grécka sa tento rok zvýši o 0,5 %. To je o niečo pesimistickejší odhad ako oficiálna vládna prognóza, podľa ktorej grécka ekonomika tento rok vzrastie o 0,6 %.
Zároveň však Provopulos varuje kabinet, že aj mierny sklz alebo obrat v reformnej politike môžu spôsobiť, že Grécko opäť stratí dôveru dlhopisových trhov a výsledkom bude ekonomická nestabilita.
Grécko musí zavádzať tvrdé úsporné opatrenia a reformy od roku 2010, keď stratilo prístup na dlhopisové trhy a muselo požiadať eurozónu a Medzinárodný menový fond až o dva záchranné úvery.

Súvisiace články

Aktuálne správy