Vysmiati brazílski dôchodcovia: Kráľovská penzia už v päťdesiatke!

, Allianz Foto:SITA

Všetky futbalové oči sveta budúci mesiac zaostria na Brazíliu, kde si najúspešnejší futbalový národ robí ambície na titul majstra sveta. Ale aj keby Brazília ten futbalový nezískala, jeden už má. Je majstrom sveta v počte obyvateľov s predčasným odchodom do dôchodku.

Viete si predstaviť, že by ste šli do dôchodku v 54 rokoch, budete brať 70 percent svojej mesačnej mzdy a dôchodkov nebude v roku 12, ale 13? Nie, nejde o utópiu, ale realitu priemerného Brazílčana. Zdá sa však, že dlho táto situácia v najväčšom juhoamerickom štátu nevydrží.

Podľa aktuálnej štúdie skupiny Allianz odchádza priemerný Brazílčan do dôchodku už vo veku 55 rokov, Brazílčanky dokonca už v 50 rokoch, čo je desať a viac rokov pred dosiahnutím zákonného dôchodkového veku 65 rokov. Špecifický je aj zákon na podporu miestnych vdov a vdovcov. Zatiaľ čo vo väčšine krajín dostávajú pozostalí partneri len zlomok partnerovho dôchodku, v Brazílii majú vdovy a vdovci nárok na vyplácanie takmer plnej sumy po zvyšok ich života. A to z "dôchodkových bonusov" nie je všetko, väčšina brazílskych seniorov dostáva nielen 12, ale až 13 platieb ročne a niekoľko skupín zamestnancov získava špeciálne výhody. Takmer všetci štátni úradníci majú po odchode do dôchodku plnú výšku platu a učitelia môžu prestať pracovať o päť rokov skôr za rovnakých podmienok.

"Vyhliadky pre túto krajinu sú veľmi znepokojujúce," vysvetľuje Renate Finke, ekonómka skupiny Allianz a dodáva, že Brazília má rovnaký právom stanovený dôchodkový vek ako mnoho iných krajín, ale zvláštne výnimky ľuďom dovoľujú obchádzať tento zákon a získať plnú penziu už po 35 rokoch platenia do dôchodkového systému, u žien dokonca už po 30 rokoch. Vláda totiž stále spolieha na priaznivú demografickú situáciu, ktorá sa však rýchlo mení. Krajina rýchlo starne, a preto bola nedávno Brazília prvýkrát zahrnutá do analýzy dlhodobej udržateľnosti dôchodkových systémov poisťovne Allianz. Ukazovateľ vyhodnotil udržateľnosť dôchodkov v 50 krajinách a Brazília sa umiestnila na žalostnom 49. mieste.

V súčasnosti je brazílska populácia veľmi mladá. Stredný vek začína v 31 rokoch, čo je o 8 rokov menej ako v USA a o 16 rokov menej ako v Nemecku. Je to spôsobené tým, že v roku 1970 mala brazílska žena v priemere 5,8 detí. Dnes majú ženy priemerne len 1,8 dieťaťa, čo je za 40 rokov trojnásobný pokles.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy