Eurozónu neohrozuje deflácia

Európska centrálna banka (ECB) nevidí aj napriek extrémne nízkej inflácii žiadne riziká deflácie ohrozujúce eurozónu. Informovala o tom agentúra DPA.
Cenové tlaky síce zostanú dlhší čas nízke, ale tempo rastu spotrebiteľských cien sa bude postupne zrýchľovať, uviedla ECB vo svojej mesačnej správe.
ECB práve z dôvodu boja proti nízkej inflácii a na podporu ekonomiky prijala minulý týždeň balík opatrení na uvoľnenie menovej politiky. Súčasťou balíka bolo napríklad zníženie kľúčovej úrokovej sadzby na historické minimum 0,15 % alebo zavedenie negatívneho úroku (-0,10 %) na vklady. Deflácia znamená pokles spotrebiteľských cien, čo dusí ekonomiku, pretože spotrebitelia rovnako ako firmy v očakávaní ďalšieho zlacnenia odkladajú svoje výdavky.
Tempo medziročnej inflácie sa v máji spomalilo na 0,5 %. Hlavným dôvodom bol globálny pokles cien energií a potravín. K oslabeniu cenových tlakov prispelo aj posilnenie eura v uplynulých mesiacoch rovnako ako štrukturálne reformy v niektorých krajinách, uviedla ECB. ECB garantuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvomi percentami.
Experti ECB aj napriek uvoľneniu menovej politiky počítajú s tým, že inflácia v eurozóne tento rok dosiahne len 0,7 %. V roku 2015 by sa tempo rastu spotrebiteľských cien malo zrýchliť na 1,1 % a v roku 2016 na 1,6 %. Tieto prognózy podľa ECB potvrdzujú názor, že nebezpečenstvo deflácie v eurozóne je v súčasnosti len malé.
Experti ECB vo svojej mesačnej správe zdôraznili, že za približne polovicou poklesu inflácie v eurozóne od konca roka 2011 je vývoj cien energií. Ďalšia štvrtina pripadá na zlacnenie potravín. To podľa centrálnych bankárov nie je v žiadnom prípade neželaný vývoj, pretože vďaka zníženiu inflácie spôsobenému zlacnením komodít rastie kúpna sila spotrebiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy