Čína začala rozsiahle vyšetrovanie porušovania protimonopolných zákonov

Čína začala rozsiahle vyšetrovanie pre údajné porušovanie protimonopolných zákonov, ktoré sa týka zhruba 80 veľkých firiem zo širokej škály priemyselných odvetví, od automobilového, cez farmaceutický až po liehovarníctvo. Oznámilo to dnes čínske ministerstvo obchodu a informoval o tom portál Business Times.
Ministerstvo, ktoré plní aj funkciu jedného z troch protimonopolných regulačných úradov v krajine, sa minulý mesiac obrátilo na priemyselné asociácie v Číne. Požiadalo ich o pomoc pri zbieraní a vyhodnocovaní informácií o členských firmách v rámci prieskumu, ktorý si má posvietiť na dodržiavanie, prípadne porušovanie zákonov. Vyplýva to z vyhlásenie čínskeho združenia výrobcov automobilov.
Prieskum, ktorý môže trvať aj niekoľko mesiacov, sa nezameriava na žiadne konkrétne odvetvie. Jeho cieľom vraj je „vykoreniť“ praktiky, ktoré sú v rozpore s pravidlami hospodárskej súťaže.
Čína vlani vyšetrovala viaceré západné firmy, napríklad farmaceutické koncerny pre podozrenie z podplácania lekárov či výrobcov sušeného mlieka, vrátane francúzskej spoločnosti Danone a švajčiarskeho koncernu Nestlé, pre údajné porušovanie protimonopolných zákonov. Peking ich obvinil, že predávajú svoje výrobky v Číne za príliš vysoké ceny.
Všeobecne Čína v uplynulých rokoch zvýšila kontroly firemných aktivít, ktoré, ako úrady uviedli, vedú k rastu cien pre zákazníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy