Výnosy z írskych dlhopisov klesli na rekordné dno

Dlhopisové trhy reagovali na zlepšenie úverového ratingu Írska, keď dôveru v krajiny, ktoré boli v centre dlhovej krízy, podporili aj nové opatrenia Európskej centrálnej banky

Výnosy z dlhopisov írskej vlády v pondelok klesli na rekordné minimum. Investori reagovali na zlepšenie úverového ratingu krajiny, keď dôveru v ekonomiky, ktoré boli v centre dlhovej krízy, podporili aj nové kroky ohlásené Európskou centrálnou bankou (ECB). Agentúra Standard & Poor‘s (S&P) v piatok zvýšila Írsku úverový rating na úroveň A- zo stupňa BBB+ a uviedla, že hodnotenie krajiny môže ďalej zlepšiť, ak sa potvrdí, že ekonomika pokračuje v zotavovaní a rozpočtový deficit klesne pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Výnosy z desaťročných vládnych dlhopisov Írska klesli o 5 bázických bodov na 2,40 %.

Náklady na financovanie dlhu klesli aj Španielsku a Taliansku, keď sa výnosy z ekvivalentných dlhopisov ich vlád pohybovali na úrovni 2,60 % a 2,71 %. ECB minulý týždeň stlačila hlavné úrokové sadzby na rekordné minimá a oznámila plán stimulačných opatrení s cieľom zlepšiť dostupnosť úverov pre malé a stredne veľké firmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy