Torzá budov Odevného podniku Prostějov čakajú na odstrel

Jeden zo symbolov Prostějova a bývalého československého odevného priemyslu už onedlho prestane existovať. Portál iDNES informuje, že torzá budov gigantu Odevného podniku (OP) pošle do histórie približne tona dynamitu. Ak nedôjde ku komplikáciám, odstrel sa uskutoční medzi 10. a 20. júnom.
Odevný podnik svojho času viedol k tomu, že sa o Prostějove hovorilo ako o meste módy. OP v čase najväčšej slávy zamestnával takmer 10.000 ľudí. Obliekal aj olympionikov, celebrity a politikov. Na prelome tisícročia však neodolal konkurencii a skončil s dlhom dve miliardy Kč (72,80 milióna eur). Okolnosti krachu do súčasnosti vyšetruje polícia. Značka OP je už predaná.
Takmer 18-hektárový areál OP kúpila za 58 miliónov Kč spoločnosť Astria Group. Investícia sa jej vyplatí. Využiteľné železo už niekoľko týždňov rozoberajú a odvážajúci robotníci. Vyčistené pozemky po odstrele firma ponúkne na predaj alebo prenájom.
V susednej priemyselnej zóne sa cena pôdy pohybuje od 200 do 600 Kč za štvorcový meter. Pri priemernej cene 400 Kč by Astria Group za OP dostala vyše 70 miliónov Kč.

Súvisiace články

Aktuálne správy