Analytici: Zásobníky plynu slúžia ako rezerva pre krytie odberu v zime

Podzemné zásobníky plynu neslúžia na to, aby vykryli spotrebu plynu v prípade, ak nepriteká od dodávateľa vôbec. Historicky slúžili vždy na to, aby sa vykryl špičkový odber plynu v zime, keď je jeho prítok cez obmedzenú sústavu plynovodu nižší ako odber a spotreba plynu u odberateľov. Uviedol to dnes analytik v oblasti energetiky Karol Hirman v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy v súvislosti s rusko-ukrajinskou krízou a hrozbou prerušenia dodávok plynu z Ruska do EÚ.
Pomer medzi letným a zimným odberom plynu je podľa jeho slov približne v pomere jedna ku siedmym alebo jedna ku šiestim, v závislosti od vonkajšej teploty. „Premisa toho, že koľko máme plynu v zásobníkoch a koľko s ním vydržíme, ak by plyn netiekol, je podľa môjho názoru za danej situácie v zásade chybná a bola chybná aj v januári 2009,“ upozornil.
Za veľmi nešťastnú označil argumentáciu a upokojovanie sa stavom naplnených zásobníkov, pretože Slovensko teraz v lete musí plyn do zásobníkov natláčať, aby bol k dispozícii v zimnom období. „Ak by sme ho teraz nenatláčali, respektíve by sme ho čerpali, máme 100-% istotu, že na jeseň budú zásobníky poloprázdne a nebudeme mať dostatok plynu v zime. Jediným riešením na takéto situácie, či u plynu, ropy alebo jadrového paliva nie je objem zásob, ale diverzifikácia,“ zdôraznil Hirman.
S názorom o potrebe diverzifikácie zdrojov a prepravných ciest sa stotožnil aj expert na oblasť energetiky Jozef Badida. „Riešením iného zdroja pre strednú Európu v prípade plynu, ako je ruský Gazprom, by mohol byť kaspický plyn, prípadne plyn z nálezísk v Iráne a Iraku,“ priblížil v diskusii.
Rusi si v konflikte s Ukrajinou podľa Badidu riešia svoje problémy. „Rusi majú neustále problém prepravovať plyn k svojim zákazníkom ukrajinskou trasou. Každé tri roky sa tu totiž u nich opakuje problém, čo sa týka cien plynu. Z ich pohľadu je plynovod South Stream nejaké riešenie, nie je to však riešenie našich problémov,“ podčiarkol.
„My sa musíme zjednotiť a hľadať iné možnosti – iné zdroje, iných dodávateľov alebo bridlicový plyn. U bridlicového plynu však bohužiaľ komerčná ťažba nebola preukázaná. Najbližšie sú k nej vo Veľkej Británii a v Poľsku. Veľké ložiská bridlicového plynu sú aj na Ukrajine. Ťažba bridlicového plynu je však na takej úrovni, že nedokáže ruský plyn dopĺňať, nieto ho nahradiť,“ upozornil Badida.

Súvisiace články

Aktuálne správy