Ropná firma Total predáva podiel v lukratívnom ložisku plynu Šah Deníz Turkom

Francúzsky ropný a plynárenský koncern Total podpísal dohodu o predaji svojho 10-% podielu v rozsiahlom azerbajdžanskom ložisku plynu Šah Deníz tureckej štátnej ropnej firme TPAO. Hodnota transakcie sa odhaduje na 1,5 miliardy USD (1,10 miliardy eur). Informovali o tom portály RTTNews a wsj.com.
Total uviedol, že svoj podiel predáva v rámci programu znižovania objemu aktív. Celkovo chce firma v rámci tohto programu zredukovať svoje aktíva o 20 miliárd USD.
Na území Azerbajdžanu však Total v aktivitách pokračuje. Aj naďalej bude prevádzkovať projekt podmorského ložiska Abšeron, v ktorom má 40-% podiel. V roku 2011 objavili v ložisku veľké zásoby plynu a Total najnovšie pracuje na príprave jeho rozvoja.
Projekt Šah Deníz prevádzkuje britská spoločnosť BP, ktorá v ňom kontroluje 28,83-% podiel. Ďalšími partnermi v projekte sú azerbajdžanská štátna firma SOCAR (16,67 %), nórsky Statoil (15,5 %), ruský Lukoil (10 %), iránska firma NIOC (10 %), spomínaný Total, ktorý svojich 10 % v súčasnosti predáva a TPAO, ktorá pôvodne mala 9 % a svoj podiel vďaka Totalu výrazne zvýši. Turecká firma sa tak po dokončení transakcie stane druhou najväčšou v lukratívnom projekte ťažby plynu.

Súvisiace články

Aktuálne správy