MMF chce v dôsledku záplav zdvojnásobiť objem financií pre Bosnu

Medzinárodný menový fond (MMF) je pripravený zdvojnásobiť objem financií pre Bosnu v rámci dohody o pohotovostnom úvere na 190 miliónov eur. Cieľom je pomôcť balkánskej krajine zvládnuť dôsledky nedávnych ničivých záplav. Uviedol to dnes pre agentúru Reuters šéf misie MMF pre Bosnu a Hercegovinu Ron van Rooden.
Misia dnes ukončila 10-dňové rokovania s predstaviteľmi Bosny s cieľom obnoviť poskytovanie financií na základe pohotovostného úveru v celkovej hodnote 380 miliónov eur. Program bol vo februári zmrazený po tom, ako vláda prestala plniť reformy, ku ktorým sa v dohode zaviazala.
Ako van Rooden povedal, misia navrhne Rade MMF, aby na budúci mesiac zvýšila objem financií pre Bosnu z pôvodne plánovanej sumy 95 miliónov na 190 miliónov eur. Zástupca fondu očakáva, že parlament na budúci týždeň schváli niektoré potrebné ekonomické zákony a MMF bude môcť peniaze uvoľniť. „Nepredpokladáme v tomto smere väčšie komplikácie,“ povedal van Rooden.
Zároveň dodal, že finančná inštitúcia zhorší prognózu vývoja bosnianskej ekonomiky. Fond pôvodne predpokladal, že ekonomika krajiny by mohla vzrásť tento rok o 2 %, najnovšie však plánuje upraviť svoju prognózu na rast len na úrovni 0,5 %. Okrem toho výrazne zreviduje aj pôvodný cieľ rozpočtového deficitu.
Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) tento týždeň oznámila, že škody spôsobené záplavami by mohli v Bosne dosiahnuť okolo 1,3 miliardy eur. To predstavuje zhruba 10 % hrubého domáceho produktu.

Súvisiace články

Aktuálne správy