Rast indickej ekonomiky sa v minulom roku spomalili na 4,7 %

India zaznamenala vo 4. kvartáli finančného roka 2013/2014 pomalšie tempo rastu, než očakávala vláda, pod čo sa podpísali najmä slabšie výsledky vo výrobnom a ťažobnom sektore. Horšie než očakávané výsledky za posledný štvrťrok zasiahli aj do rastu ekonomiky za celý finančný rok 2013/2014, ktorého rast sa spomalil už tretí rok po sebe. Informovali o tom agentúra AP a servery BBC a RTTNews.
Ekonomika Indie, tretia najväčšia v Ázii, vzrástla podľa informácií indického štatistického úradu vo 4. štvrťroku 2013/2014, teda od januára do konca marca, medziročne o 4,6 %. Vláda pritom počítala s rastom na úrovni 4,7 %. Dôvodom spomalenia bol pokles produkcie ťažobného a výrobného sektora. Produkcia v ťažobnom sektore klesla o 0,4 % a vo výrobnom o 1,4 %.
V dôsledku slabších než očakávaných výsledkov za posledný kvartál sa spomalil rast aj za celý finančný rok 2013/2014. Ten dosiahol 4,7 %, čo bol tretí rok po sebe, keď ekonomika Indie zaznamenala spomalenie rastu a druhý rok po sebe, čo tempo rastu nedosiahlo ani 5 %.
Aj za celý finančný rok vláda predpokladala vyššie tempo rastu, konkrétne na úrovni 4,9 %. Navyše, podľa vlády potrebuje ekonomika rásť ročne aspoň 8-% tempom, aby vytvorila dostatok pracovných miest pre milióny mladých ľudí, ktorí nastupujú na trh práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy