Spotrebiteľské výdavky v USA v apríli klesli, inflácia zrýchlila

Spotrebiteľské výdavky v USA v apríli nečakane klesli, prvý raz za uplynulý rok. Jedným z dôvodov bolo ich strmé zvýšenie v marci, najprudšie za takmer päť rokov, a tiež spomalenie tempa rastu ich príjmov. V každom prípade, aprílové údaje signalizujú, že najväčšej svetovej ekonomike chvíľu potrvá, kým sa spamätá z poklesu v prvých troch mesiacoch roka, ktorý zapríčinila mimoriadne chladná zima, a opäť naberie tempo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Podľa údajov amerického ministerstva obchodu spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadá až 70 % ekonomickej aktivity, v apríli klesli, prvýkrát po roku vytrvalého rastu, a to o 0,1 %. Na porovnanie, v marci stúpli výdavky domácností v USA o revidované 1 %, čo bol ich najstrmší nárast od augusta 2009.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom počítali s aprílovým zvýšením spotrebiteľských výdavkov v priemere o 0,2 %.
Avšak aj napriek horšiemu, ako očakávanému výsledku, odborníci stále predpovedajú, že americká ekonomika sa už v tomto 2. kvartáli spamätá z poklesu v prvých troch mesiacoch roka a začne znova rásť.
Štatistika tiež odhalila, že aj výdavky amerických spotrebiteľov upravené o infláciu v apríli klesli, a to o 0,3 %. A disponibilné príjmy Američanov sa po zohľadnení inflácie minulý mesiac zvýšil len o 0,2 %, čo bol ich najmenší nárast v tomto roku.
Miera inflácie v USA pritom v apríli vzrástla medzimesačne o 0,2 % a medziročne zrýchlila na 1,6 % z marcových 1,1 %, avšak stále sa drží pod 2-% cieľovou hranicou americkej centrálnej banky Fed.
Aj jadrová inflácia, očistená od nestálych cien energií a potravín, sa v apríli zvýšila o 0,2 % v porovnaní s marcom a medziročne stúpla o 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy