Ekonomika Talianska nemusí dosiahnuť rast ani v tomto roku

Mierny ekonomický rast, v ktorý talianska vláda tento rok dúfa a ktorý by mal zvrátiť predchádzajúce tri roky hlbokej recesie, krajina podľa federácie talianskych zamestnávateľov Confindustria možno nedosiahne. Informovala o tom agentúra DPA.
Dôvodom pre obavy zástupcov federácie je fakt, že za prvé tri mesiace ekonomika Talianska zaznamenala nečakane medzikvartálny pokles o 0,1 %. To nedáva veľké šance na naplnenie vládnych prognóz o tohtoročnom raste o 0,8 %.
„Obávam sa, že ani v tomto roku sa nedočkáme rastu ekonomiky a nových pracovných miest, v ktoré sme tak dúfali,“ povedal dnes na výročnej konferencii federácie v Ríme jej prezident Giorgio Squinzi.
Talianska ekonomika zaznamenala v rokoch 2011 až 2013 najväčší prepad od skončenia 2. svetovej vojny. Podľa Squinziho Taliansko potrebuje na zlepšenie výkonu ekonomiky okrem zmiernenia daňového zaťaženia najmä zredukovanie byrokracie. Práve tá podľa šéfa Confindustrie vedie ku korupčným škandálom, ako je napríklad ten, ktorý súvisí s podozrivým prideľovaním zákaziek pre svetovú výstavu Expo. Tá sa bude konať v roku 2015 v Miláne.

Súvisiace články

Aktuálne správy