Bez Bitcoinu ani nenaštartujete auto, predvída multimilionár

, Washington Post Foto: SITA

Digitálne bankovníctvo, digitálny prístup k autu alebo k domu alebo digitálne zmluvy a podpisy. Potenciál, ktorý v Bitcoinoch vidí americký investor a softvérový inžinier Marc Andreessen je oveľa väčší, než len virtuálna mena. Fakt, že za posledný rok sprevádzalo Bitcoiny niekoľko škandálov, Andreessen nerieši. Za dvadsať rokov sa o sieti Bitcoin bude hovoriť rovnako ako teraz o internete, hovorí v ​​rozhovore pre Washington Post.

"Na základe siete Bitcoin sa môžu vytvoriť stovky a tisíce nových aplikácií a celých firiem," predvída Andreessen s tým, že systém, ktorý väčšina ľudí pozná iba ako virtuálnu menu, môže vybudovať nový miliardový priemysel.

Potenciál vidí vo vybudovaní digitálnych skladov, v digitálnom získavaní zdrojov pre firmy, zmluvách a dlhopisoch, ale i ďalších veciach blízkych každodennému životu. Na systéme Bitcoin by podľa neho mohol fungovať napríklad prístup do domu či auta. Aby človek mohol napríklad auto otvoriť a naštartovať, musí vlastniť digitálny prístup uložený v sieti Bitcoin a na svojom mobilnom telefóne. Pri predaji vozidla sa jednoducho tento prístup presunie na nového majiteľa. "Všetko bude digitálne a nikto iný sa dovnútra nebude môcť nabúrať," plánuje Andresseen.

Marc Andreessen so svojou ženou Laurou a Markom Zuckerbergom
Bitcoin je zatiaľ známy ako internetová platobná sieť a v tejto sieti tiež používaná digitálna mena. Fungovať začal pred štyrmi rokmi. Teraz sa už využíva po celom svete, za jej hlavnú výhodu sa považuje decentralizácia, vlády ani centrálne banky na ňu nemajú žiadny vplyv. Po celom svete vznikli internetové zmenárne, obchody aj prvé bankomaty. Virtuálnou menou možno platiť už aj v niektorých slovenských firmách.

Do povedomia širšej verejnosti sa Bitcoin dostal až za posledný rok. V rovnakej dobe sa okolo neho vyskytli mnohé problémy, napríklad keď kryptomena čelila rekordným výkyvom svoje hodnoty alebo keď tento rok v februári skrachovala jej najväčšia svetová zmenáreň Mt. Cox.

Marc Andreessen, americký podnikateľ, softvérový inžinier, investor a multimilionár, je známy predovšetkým ako spoluautor prvého široko využívaného webového prehliadača Mosaic a zakladateľ počítačovej spoločnosti Netscape. V sieti Bitcoin vidí oveľa väčší potenciál, než je teraz využívaný. Voľby, zmluvy, digitálne podpisy. "Vybudovať toto všetko nejakú dobu potrvá. Sme si ale celkom istí, že ak tu budeme sedieť za dvadsať rokov, budeme o Bitcoin hovoriť podobne, ako teraz hovoríme o internete. Len sa s tým teraz potrebujeme trochu pohrať. "

Súvisiace články

Aktuálne správy