Živnostníci s odloženým daňovým priznaním môžu podporiť neziskovky

Neziskovým organizáciám môžu poukázať časť dane živnostníci, či inak samostatne zarábajúce osoby, ale aj zamestnanci, ktorí si robia priznanie k príjmom za rok 2013 sami a odložili si ho na máj. Aktuálny zoznam príjemcov vedie Notárska komora SR, zverejnený je na www.notar.sk a tiež na webovej stránke www.rozhodni.sk .
„Dôležité je overiť si, či sa organizácia skutočne nachádza v aktuálnom zozname príjemcov dane na tento rok. Pozornosť treba venovať jej správnej identifikácii, uviesť správne identifikačné číslo osoby (IČO), obchodné meno prijímateľa dane, právnu formu, správne treba vyplniť aj jej sídlo,“ upozorňuje Dagmara Kubíčková z Centrálneho portálu pre neziskový sektor. „Pozor si treba dávať aj na hranicu, nesnažiť sa poukázať viac ako 2 % či 3 %.“
Fyzické osoby môžu poukázať maximálne 2 % v prospech jedného prijímateľa. Ak vlani dobrovoľnícky odpracovali viac než 40 hodín, môžu poukázať až 3 % zo zaplatenej dane. Celkovo poukázaná suma však musí byť minimálne 3 eurá. K priznaniu treba priložiť potvrdenie od organizácie alebo od organizácií, pre ktoré vlani dobrovoľnícky pracovali. Čísla účtov prijímateľov sa neuvádzajú, nakoľko peniaze na účty prijímateľov prevádzajú daňové úrady, daňovník zaplatí daňovému úradu celú daň.
Financie z podielu zaplatenej dane môžu ich prijímatelia použiť len na stanovený verejnoprospešný účel. „Konkrétne použitie, ako neziskové organizácie naložia s takto získanými financiami, závisí od nich samotných, v súlade so stanovami, či štatútmi organizácií,“ podotýka Kubíčková.
Podiel na dani sa však môže použiť len na ochranu a podporu zdravia, prevenciu, liečbu, resocializáciu drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb, ale aj na podporu a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, na zachovanie kultúrnych hodnôt, podporu vzdelávania, na ochrana ľudských práv, ochranu a tvorbu životného prostredia. Časť zaplatenej dane môže smerovať aj na podporu vedy a výskumu, či organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy