Začal tender na stavebný dozor k obnove železnice pri Žiline

Železnice Slovenskej republiky vyhlásili verejnú súťaž na stavebný dozor pri modernizácii traťového úseku Považská Teplá - Žilina pre rýchlosť do 160 kilometrov za hodinu. Predpokladaná cena za poskytovanie tejto služby počas vyše troch rokov je 1,18 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyhlásili verejnú súťaž na stavebný dozor pri modernizácii traťového úseku Považská Teplá – Žilina pre rýchlosť do 160 kilometrov za hodinu. Predpokladaná cena za poskytovanie tejto služby počas vyše troch rokov je 1,18 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Štátny správca železničnej infraštruktúry plánuje zákazku na stavebný dozor financovať z peňazí Kohézneho fondu Európskej únie cez Operačný program Doprava 2007 až 2013 a po roku 2014 z prostriedkov nového programového obdobia eurofondov 2014 až 2020, resp. v rámci Nástroja na prepájanie Európy (NPE) a zo štátneho rozpočtu. Podľa oznámenia vo Vestníku verejného obstarávania lehota na otváranie ponúk je 7. júla.

Modernizáciu traťového úseku Považská Teplá – Žilina v dĺžke 22,8 km zabezpečuje stavebné združenie TEBS vedené spoločnosťou TSS Grade, a. s. Bratislava. Zhotoviteľ má vykonať práce počas troch rokov od odovzdania prvého staveniska vo februári tohto roka za 127,79 mil. eur bez dane. Je to 70,8 % z pôvodnej predpokladanej ceny 180,6 mil. eur. Ide o druhú etapu modernizácie trate z Púchova do Žiliny a jej súčasťou je aj obnova staníc Bytča a Dolný Hričov. Ďalšími členmi združenia, ktoré vo verejnej súťaži predložilo druhú najnižšiu cenovú ponuku, sú firmy Bögl a Krýsl, k. s., Praha, Eiffage Construction Slovenská republika, s. r. o., Bratislava a Swietelsky Baugessellschaft G.m.b.H., Linz. ŽSR uzavreli zmluvu o dielo so zhotoviteľom vlani 19. decembra.

Najnižšiu cenu v tendri navrhla spoločnosť Alpine Slovakia, spol. s r. o., a to 126,33 mil. eur, ale ŽSR ju vylúčili. Spoločnosť oznámila, že nedokáže zrealizovať práce na oznamovacích a zabezpečovacích zariadeniach ani vlastnými ani kapacitami podzhotoviteľov. Podzhotoviteľ, s ktorým mala spoločnosť zmluvu o budúcej zmluve na tieto práce, oznámil firme Alpine Slovakia, že nepredĺžila platnosť cenovej ponuky. Komisia ŽSR tak rozhodla, že Alpine Slovakia nespĺňa požiadavky na predmet zákazky, jej ponuku musela vylúčiť a ostatné ponuky opäť vyhodnotiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy