Britská banka RBS zruší v USA 400 miest, aby sa vyhla prísnejším pravidlám Fed

Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) plánuje zrušiť niekoľko stoviek pracovných miest v Spojených štátoch, aby sa vyhla novým prísnejším pravidlám americkej centrálnej banky Fed. Informovali o tom na svojich internetových stránkach denníky Wall Street Journal a Telegraph.
Banka, ktorej 80-% podiel kontroluje po poskytnutí záchranného balíka v dôsledku finančnej krízy britská vláda, zruší vo svojej hypotekárnej divízii v USA v najbližších 18 mesiacoch 400 pracovných miest. Divíziu sídliacu v štáte Connecticut chce zredukovať o dve tretiny. Cieľom je stlačiť hodnotu aktív v USA pod 50 miliárd USD (36,66 miliardy eur), čo je úroveň, od ktorej musia zahraničné banky podľa nariadení Federálneho rezervného systému (Fed) spĺňať rovnaké sprísnené pravidlá ako americké banky.
Na základe nových pravidiel Fed, ktoré centrálna banka schválila vo februári a platnosť nadobudnú v júli 2016, bude musieť každá zahraničná banka s aktívami nad 50 miliárd USD spojiť svoje americké dcérske firmy do samostatnej holdingovej spoločnosti. Tá bude musieť spĺňať prísnejšie kapitálové požiadavky a každý rok podstupovať záťažové testy nezávisle od svojej materskej spoločnosti.
Centrálna banka dúfala, že zahraničné inštitúcie presunú do USA viac financií a poskytnú tak Washingtonu väčšie právomoci v prípade novej bankovej krízy. V niektorých prípadoch však obavy z nových opatrení Fed spôsobili, že banky sa začali chovať presne opačne.
RBS je ďalšou zo zahraničných bánk, ktorá sa rozhodla pre nové opatrenia zredukovať rozsah svojho biznisu v USA. K podobnému kroku pristúpili aj ďalšia banky, a to britská Barclays a švajčiarska UBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy