Slovenské banky ostávajú stabilné a odolné voči možným problémom

Slovenský bankový sektor je naďalej veľmi stabilný a vykazuje veľkú mieru odolnosti voči negatívnemu vývoju. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval šéf útvaru dohľadu na finančným trhom Národnej banky Slovenska (NBS) Vladimír Dvořáček. „Úroveň kapitálovej primeranosti vzrástla na najvyššiu hodnotu od roku 2005,“ uviedol Dvořáček.
Primeranosť vlastných zdrojov dosiahla v slovenských bankách k februáru 2014 hodnotu 17,2 %. Podľa Dvořáčka však bude dôležité, aby sa objem vlastných zdrojov bánk v budúcnosti výrazne neznižoval a aby boli spoločnosti v budúcnosti schopné plniť aj ďalšie požiadavky, ktoré im NBS predpíše.
Ďalším prejavom zdravého vývoja je v rámci slovenského bankového sektora pretrvávajúca úroveň ziskovosti bánk, ktorá sa ku koncu marca 2014 zvýšila medziročne o 9,2 %, a to najmä vďaka nárastu úverovania domácností, čo malo pozitívny vplyv na úverové príjmy. S pokračovaním tohto trendu už však NBS nepočíta a štruktúra ziskovosti bánk sa tak pravdepodobne v budúcnosti zmení.
Celkovú finančnú stabilitu Slovenska vidia predstavitelia NBS priaznivo. Ekonomika krajiny mierne rastie a nevytvárajú sa v nej nerovnováhy. Dôležitý je pritom aj kladný príspevok domáceho dopytu, zlepšovanie ziskovosti v súkromnom sektore, ako aj vývoj čistého exportu SR. Oživovanie ekonomiky je sprevádzané dôverou na finančných trhoch, pričom kľúčové sú aj dlhodobo pretrvávajúce nízke úrokové sadzby.

Súvisiace články

Aktuálne správy