JAVYS chce investovať do likvidácie odpadov 16,5 mil. eur

Štátna akciová spoločnosť plánuje vybudovať zariadenie na pretavovanie kovových rádioaktívnych odpadov.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) chce znížiť množstvo rádioaktívneho odpadu, ktorý sa už ďalej nedá spracovať a ktorý sa ukladá do republikového úložiska. Firma sa preto rozhodla investovať 16,5 mil. eur do výstavby nového zariadenia na pretavovanie kovových rádioaktívnych odpadov. „Vyraďovaním jadrových zariadení vzniká značné množstvo kovových rádioaktívnych odpadov. Jedným z najdôležitejších cieľov pri nakladaní s rádioaktívnym odpadom je minimalizácia objemu odpadu,“ zdôvodnila svoje plány firma v investičnom zámere, ktorý už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Nová technológia pretavovania umožní firme JAVYS spracovávať kovové rádioaktívne odpady tak, aby boli oddeľované využiteľné materiály s možnosťou ich vrátenia na opätovné využitie. Zariadenie sa bude nachádzať v Jaslovských Bohuniciach. Práve v lokalite, kde JAVYS v súčasnosti vyraďuje jadrovú elektráreň V1. Vďaka vyraďovaniu totiž vzniká množstvo kovového rádioaktívneho odpadu. S výstavbou zariadenia chce firma začať budúci rok. S pretavovaním kovových odpadov by mal podnik začať o tri roky neskôr.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť vznikla premenovaním firmy GovCo, a. s., ktorá prevzala zodpovednosť za prevádzkovanie jadrovej elektrárne V1 od 1. apríla 2006 na základe rozhodnutia Vlády SR o privatizácii 66-percentného podielu Slovenských elektrární. Spoločnosť GovCo vznikla 6. júla 2005 a jej jediným akcionárom sa stal štát v zastúpení Ministerstva hospodárstva SR. Okrem elektrárne V1 Jaslovské Bohunice prevzala spoločnosť GovCo zodpovednosť aj za vyraďovanie jadrovoenergetických zariadení a za zaobchádzanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoreným jadrovým palivom.

Súvisiace články

Aktuálne správy