Aktívny cestovný ruch vlani vzrástol o 7,3 %

Aktívny cestovný ruch na Slovensku má za sebou úspešný rok. Konštatovali to v utorok na tlačovej konferencii zástupcovia Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA). Počet ubytovaných zahraničných turistov vlani dosiahol 1,67 milióna, čo predstavuje medziročný nárast o 7,3 %. V minulom roku vzrástol medziročne aj počet prenocovaní o 5,8 % na 4,34 milióna.

Pod tieto výsledky sa podľa asociácie podpísala zvyšujúca sa kvalita služieb v turizme a ich pestrosť. Medzi zahraničnými návštevníkmi bolo najviac turistov z Českej republiky, a to 493 tisíc, nasledovali turisti z Poľska, ktorých prišlo na naše územie 168 tisíc. Návštevníkov z Nemecka docestovalo na Slovensko 154 tisíc.

V organizovanom aktívnom zahraničnom cestovnom ruchu zabezpečili naše cestovné kancelárie a cestovné agentúry vlani služby pre takmer 170 tis. zahraničných turistov pri počte pobytových dní takmer 340 tisíc. Dosiahnuté výsledky znamenali nárast zahraničných návštevníkov oproti roku 2012 o 7,4 %, a v množstve pobytových dní to bol rast o 18,8 %.

Domácich turistov, ktorí využili služby subjektov cestovného ruchu, bolo v minulom roku 2,38 mil. pri 7,15 mil. prenocovaniach. Množstvo turistov sa tak medziročne zvýšilo o 5,9 % a počet prenocovaní o 5 %. „Je to signál, že Slováci zostávajú dovolenkovať doma a často viackrát za rok. Preto si myslíme, že podpora domáceho cestovného ruchu má svoje opodstatnenie,“ uviedli zástupcovia asociácie. Organizovaný domáci cestovných ruch vykázal v ostatnom roku rast počtu osôb na takmer 60 tis., čo je o 3,9 % viac turistov oproti roku 2012.

Záujem o dovolenkovanie Slovákov v zahraničí v roku 2013 hodnotí SACKA ako stabilný. „Rozdiely medzi jednotlivými rokmi v rozpätí tri percentá až šesť percent nie sú z pohľadu cestovných kancelárií rozhodujúce,“ zhodnotili zástupcovia asociácie. V sledovanom roku vycestovalo do zahraničia prostredníctvom služieb cestovných kancelárií a cestovných agentúr viac ako 561 tis. slovenských občanov. Tento údaj je podľa asociácie úspech, najmä preto, že rastie počet dovolenkárov, ktorí si organizujú zájazdy cez internet.

Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr bola založená v roku 1991. Svoju činnosť začala 5. októbra 1991 pod pôvodným názvom Slovenská asociácia cestovných kancelárií. Hlavným poslaním asociácie je prispievať k rozvoju cestovného ruchu. Za svoju stavovskú povinnosť považuje presadzovať a ochraňovať záujmy svojich členov.

Súvisiace články

Aktuálne správy