Spotrebiteľská dôvera v Taliansku v máji rástla

Index spotrebiteľskej dôvery v Taliansku stúpol v máji na najvyššiu úroveň od januára 2010, keď sa dostal na 106,3 bodu z revidovaných 105,5 bodu v apríli

Spotrebiteľská dôvera v Taliansku v máji rástla a prekonala očakávania. Dostala sa najvyššie za viac ako štyri roky. Pod tento vývoj sa podpísalo to, že taliansky parlament schválil zníženie dane z príjmu pre ľudí s nízkym príjmom. Index spotrebiteľskej dôvery v Taliansku stúpol v máji na najvyššiu úroveň od januára 2010, keď sa dostal na 106,3 bodu z revidovaných 105,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Pôvodne bol v apríli tento index vo výške 105,4 bodu. Vyplýva to z údajov talianskeho štatistického úradu.

Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali s poklesom indexu spotrebiteľskej dôvery na 105 bodov. Prieskumu spotrebiteľskej dôvery sa zúčastnilo približne 2 tisíc spotrebiteľov v prvej polovici mesiaca. Sú to prvé údaje o spotrebiteľskej dôvere odkedy parlament odsúhlasil, že pracovníkom s nízkym príjmom ostane približne 80 eur mesačne navyše. Takýchto ľudí je v Taliansku desať miliónov.

Súvisiace články

Aktuálne správy