Energetická bezpečnosť Európy sa za posledné desaťročie zvýšila

Nórska spoločnosť Statoil, po ruskom Gazprome najväčší dodávateľ plynu pre Európu, uviedla, že stabilita v oblasti energetických dodávok v Európe sa za ostatnú dekádu zvýšila, napriek tomu, že napätie na Ukrajine vyvolalo nové obavy. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
„Z pohľadu energetickej bezpečnosti je situácia v skutočnosti lepšia než bola v minulom desaťročí,“ povedal finančný riaditeľ Statoilu Torgrim Reitan pre Bloomberg TV. „Európsky trh zaznamenal za posledných 10 rokov výrazný rozvoj. V súčasnosti je to likvidný trh s viacerými zdrojmi“.
Rusko, ktoré sa na spotrebe plynu v Európskej únii podieľa asi 30 %, pohrozilo zastavením dodávok na Ukrajinu, ak si Kyjev júnové dodávky nepredplatí. K tomu sa rozhodlo pristúpiť po tom, ako dlh Ukrajiny voči Gazpromu vzrástol na 3,5 miliardy USD (2,57 miliardy eur). Cez ukrajinské plynovody pritom prúdi do Európy viac než polovica ruského plynu. Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa v týchto dňoch čiastočne zmiernilo, keď ruský prezident Vladimir Putin cez víkend oznámil, že Rusko bude rešpektovať vôľu Ukrajincov a bude spolupracovať s novým ukrajinským vedením, ktoré vzíde z predčasných prezidentských volieb.
„Energetika bola vždy geopolitickou záležitosťou a takou aj ostane,“ povedal Reitan. „Je však potrebné povedať, že ruské dodávky sú už desaťročia stabilné a predvídateľné,“ dodal. V tejto súvislosti uviedol, že Statoil bude aj naďalej zásobovať Európu plynom z nórskych ložísk, no kontinent môže stále počítať aj s plynom z Ruska, ďalej zo severnej Afriky, ako aj s dodávkami skvapalneného zemného plynu.

Súvisiace články

Aktuálne správy