Marihuana rozhýbala v americkom Colorade realitný biznis

, E15 Foto: SITA

Legalizácia marihuany v americkom štáte Colorado sa ukázala ako prospešná pre obchody s nehnuteľnosťami. Sklady, vhodné na to, aby sa v nich pestovalo konope, idú doslova na dračku.

"Je to úplne bláznivé. Čokoľvek nájdem, môžem okamžite predať. Za bežných okolností sa priemyselné nehnuteľnosti predávajú mesiace či roky," cituje agentúra Bloomberg coloradského realitného makléra Boba Costella.

Len Costello sprostredkoval v poslednom období predaj piatich skladových hál. Investori sa poponáhľali a platili v hotovosti. Bojuje sa totiž o pozície na lukratívnom trhu, ktorý je zároveň ešte v plienkach. V prípade legalizácie na federálnej úrovni by išlo o biznis s hodnotou okolo 20 miliárd dolárov, odhaduje profesor ekonómie z Harvardu Jeffrey Miron.

"Myslíme si, že niektoré z najsľubnejších a súčasne najviac prehliadaných príležitostí sa môžu skrývať v doplnkovom biznise typu nehnuteľností," poznamenal k novým príležitostiam okolo marihuany Peter Adams, riaditeľ skupiny Rockies Venture Club, ktorá spája podnikateľov a investorov. "Chlapi hľadajúci počas zlatej horúčky zlatú rudu si tak isto veľa peňazí nezarobili, zato predajcovia lopát a krompáčov zarobili majland," dodal.

Okrem Colorada legalizoval marihuanu v USA ešte štát Washington. Len za prvý mesiac legalizácie inkasovala v Colorade štátna pokladnica na daniach z marihuany dva milióny dolárov. Za celý rok by podľa odhadov mohol štát na daniach z marihuany inkasovať až 77 miliónov dolárov.

Väčšina obyvateľov Colorada považuje legalizáciu za prínosnú. Ostatne sami si ju schválili v referende. Kampane za legalizácie marihuany prebiehajú aj v ďalších amerických štátoch

Súvisiace články

Aktuálne správy