Nálada v českej ekonomike sa v máji nezmenila

Súhrnný indikátor ekonomickej dôvery sa oproti aprílu nezmenil a zostal na úrovni 92,6 bodu

Celková nálada v českej ekonomike sa v máji nezmenila. Súhrnný indikátor ekonomickej dôvery, ktorý zostavuje štatistický úrad krajiny, sa oproti aprílu nezmenil a zostal na úrovni 92,6 bodu. Indikátor dôvery podnikateľov sa tiež nezmenil a jeho hodnota bola rovnako ako v apríli vo výške 91,5 bodu. V priemysle sa hodnotenie súčasnej celkovej ekonomickej situácie mierne zlepšilo. Hodnotenie súčasného celkového dopytu mierne stúplo a hodnotenie zahraničného dopytu sa nezmenilo. Index dôvery v priemysle vzrástol na 97,1 bodu z aprílových 96,2 bodu.

V stavebníctve sa hodnotenie celkového dopytu oproti aprílu nezmenilo. V najbližších troch mesiacoch respondenti očakávajú nemennosť tempa stavebnej činnosti a nepredpokladajú zmenu zamestnanosti. Index dôvery v stavebníctve zostal na aprílovej úrovni 62,7 bodu. V obchode sa v máji zhoršili očakávania v oblasti vývoja ekonomickej situácie na obdobie najbližších troch až šiestich mesiacov. Index dôvery obchodu klesol na 94,3 bodu z aprílových 95,6 bodu. V službách vrátane bankového sektora sa hodnotenie dopytu v máji mierne zlepšilo, ale očakávania na najbližšie tri mesiace sa zhoršili. Index dôvery v odvetví klesol na 88,7 bodu z aprílových 89,4 bodu.

Indikátor spotrebiteľskej dôvery v ČR v máji mierne oslabil, a to na 98,2 bodu z aprílových 98,4 bodu. Nezmenili sa obavy spotrebiteľov zo zhoršenia celkovej ekonomickej situácie. Obavy z ich vlastnej finančnej situácie a obavy zo zvýšenia nezamestnanosti sa tiež nezmenili. Oproti aprílu mierne oslabil úmysel sporiť. Obavy spotrebiteľov z rastu cien sa takmer nezmenili a zostali relatívne vysoké.

Súvisiace články

Aktuálne správy