V apríli tohto roka v obchodoch na Slovensku medziročne najviac zdražel tvaroh

Slováci si v apríli tohto roka najviac priplatili v obchodoch za tvaroh, ktorý medziročne zdražel o 9,2 %. Zvýšila sa však aj cena kyslého mlieka a mliečnej čokolády. Vyplýva to z najnovšej Cenovej hitparády, ktorú každý mesiac zostavujú analytici Poštovej banky (PB) na základe cien 36 potravín a dvoch alkoholických nápojov, ktoré Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejňuje v databáze Slovstat.
Okrem tvarohu v apríli 2014 medziročne o 8,5 % vzrástla aj cena kyslého mlieka a o 7,2 % zdražela i mliečna čokoláda. Podľa analytikov banky je za tým najmä rast ceny kakaa na svetovom trhu. „Kakao je v súčasnosti približne o tretinu drahšie ako v rovnakom období pred rokom,“ zdôvodnili analytici v analýze.
Medzi potravinami, ktoré si vo štvrtom mesiaci tohto roka pripísali rast cien, sú však aj ďalšie mliečne výrobky. Čerstvé maslo medziročne zdraželo o 7,1 % a cena pasterizovaného polotučného mlieka sa zvýšila o 6,8 %.
Naopak, najvýraznejší pokles ceny bol zaznamenaný v prípade bielych rožkov. Tie medziročne zlacneli o 16,7 %. „O vyše desatinu lacnejšie ako v apríli 2013 boli však aj kryštálový cukor, margarín, olej, vajcia a polohrubá múka,“ uviedli analytici. Menej ako pred rokom slovenskí spotrebitelia v apríli 2014 zaplatili celkovo za viac ako 20 sledovaných potravín vrátane viacerých výrobkov z mäsa.

Súvisiace články

Aktuálne správy