Podnikateľská dôvera v Nemecku v máji oslabila

Index podnikateľskej dôvery z dielne inštitútu Ifo oslabil na 110,4 bodu z aprílových 111,2 bodu

Podnikateľská dôvera v Nemecku sa v máji zhoršila viac, ako sa očakávalo a dostala sa na najnižšiu úroveň v tomto roku. Index podnikateľskej dôvery zostavený inštitútom Ifo oslabil na 110,4 bodu z aprílových 111,2 bodu. Analytici počítali s tým, že hodnota indexu dosiahne 110,9 bodu. Po týchto informáciách euro kleslo na trojmesačné minimum voči doláru. Mníchovský inštitút Ifo vo svojom prieskume oslovil približne 7 tis. spoločností. Májový výsledok naznačuje, že nemecká ekonomika posilňuje pomalším tempom ako v prvom kvartáli tohto roku. V období medzi januárom a marcom rástla nemecká ekonomika najrýchlejšie za tri roky.

Hlavný ekonóm inštitútu Ifo Klaus Wohlrabe uviedol, že ak budú sankcie ďalej negatívne vplývať na obchod s Ruskom, nemeckí exportéri dokážu nájsť alternatívy na iných významných trhoch. Nemecké spoločnosti sú silné aj na iných trhoch a exportéri sú flexibilní, povedal Wohlrabe pre agentúru Reuters. Exportéri, osobitne v automobilovom odvetví, zostávajú podľa neho prekvapujúco optimistickí a „očakávania v automobilovom sektore sa naozaj zlepšili“. Hlavný ekonóm mníchovského inštitútu zopakoval, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v druhom kvartáli pravdepodobne vzrastie o 0,3 %. Najväčšia európska ekonomika podľa neho dobre zvláda silné euro a prípadné zníženie úrokových sadzieb v eurozóne by jej neprinieslo dodatočný priamy profit.

Ekonomika Nemecka v prvom štvrťroku tohto roka podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne posilnila o 0,8 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad. Medziročne sa nemecký hrubý domáci produkt (HDP) za január až marec zväčšil o 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy