Firmy Shell a Exxon Mobil plánujú pokračovať v projektoch v Rusku

Ropné koncerny Royal Dutch Shell a Exxon Mobil potvrdili, že aj naďalej plánujú pokračovať v aktivitách, ktoré v Ruskej federácii začali, a to napriek rastúcemu napätiu medzi Ruskom a západnými štátmi pre vývoj na Ukrajine. Povedal to dnes v rámci Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade ruský minister energetiky Alexander Novak. Dôveru v ruský energetický sektor prejavil aj čínsky investičný fond. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Firmy potvrdili odhodlanie pokračovať vo svojich aktivitách na projektoch v rámci Ruskej federácie,“ povedal Novak. Stále častejšie sa totiž diskutuje o možných sankciách voči ruským hospodárskym sektorom, čo by bola ďalšia etapa sankcií voči Moskve za jej podiel na súčasnom konflikte na Ukrajine.
Zatiaľ však mnohé zahraničné spoločnosti v Rusku zotrvávajú, prípadne sa nebránia investíciám. Na fóre to naznačil napríklad čínsky investičný fond China Investment Corporation (CIC), ktorého šéf uviedol, že čo sa týka vyhliadok investovania v Rusku, je optimista. „V súvislosti s možnosťami (investovania) na ruskom trhu sme vcelku optimisti,“ povedal Ting Süe-tung, šéf fondu CIC, ktorý spravuje časť devízových rezerv Číny. Ako dodal, veľké možnosti poskytujú najmä oblasť energetiky a poľnohospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy