Rastu HDP Nemecka pomohli investície a súkromná spotreba

Štatistický úrad krajiny potvrdil, že hrubý domáci produkt v prvom štvrťroku medzikvartálne vzrástol o 0,8 %

Nemecká ekonomika v prvom štvrťroku tohto roka podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne posilnila o 0,8 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad. Medziročne sa nemecký hrubý domáci produkt (HDP) za január až marec zväčšil o 2,5 %. Motorom rastu hospodárstva Nemecka v prvom kvartáli boli silné investície a vysoké výdavky spotrebiteľov. Rastu HDP však pomohlo to, že zima bola miernejšia ako zvyčajne. Očakáva sa preto spomalenie tempa hospodárskeho rastu.

Exportu, ktorý je tradične chrbticou nemeckej ekonomiky, sa nedarilo v dôsledku slabosti obchodných partnerov krajiny. Domáci dopyt k rastu HDP v prvom štvrťroku pridal 1,7 percentuálneho bodu, ale zahraničný obchod hospodárskemu rastu 0,9 percentuálneho bodu ubral. Súkromná spotreba rastu ekonomiky pridala 0,4 percentuálneho bodu. Investície do tovární a vybavenia sa zväčšili o 3,3 % a dostali sa na najvyššiu úroveň za 3,5 roka.

Keďže iné členské krajiny eurozóny, ako napríklad Španielsko, začali pociťovať pozitívne účinky reforiem, niektorí ekonómovia predpokladajú, že zahraničný obchod bude opäť pomáhať rastu nemeckej ekonomiky. „Očakávame, že export sa tiež zrýchli. Zvyšok eurozóny už nevykazuje zlé výsledky,“ povedal Holger Sandte z banky Nordea.

Súvisiace články

Aktuálne správy