Poľská ekonomika by mohla v druhom štvrťroku zrýchliť

V medziročnom porovnaní sa poľská ekonomika v prvom kvartáli zväčšila podľa predbežných údajov o 3,3 %. Hospodársky rast v druhom štvrťroku by mohol byť podľa poľského premiéra Donalda Tuska rýchlejší.

Poľská ekonomika by mala v druhom kvartáli rásť rýchlejšie než v prvom. Tento výhľad by však mohol zmeniť vývoj v okolitých krajinách. Vo štvrtok to vyhlásil poľský premiér Donald Tusk. V medziročnom porovnaní sa poľská ekonomika v prvom kvartáli zväčšila podľa predbežných údajov o 3,3 %. „Ak sa neobjavia žiadne negatívne udalosti, ktoré zasiahnu poľskú ekonomiku, myslím si, že rast bude o niečo rýchlejší než v prvom kvartáli,“ povedal Tusk. „Veľmi záleží aj od toho, čo sa bude diať okolo Poľska,“ doplnil.

Poľskí predstavitelia vyjadrili obavy z toho, aký dopad na poľskú ekonomiku bude mať kríza na Ukrajine. Napätie medzi Ruskom a západnými krajinami v súvislosti s krízou na Ukrajine už teraz nepriaznivo ovplyvňuje export Poľska. Analytici predpokladajú, že tieto nepriaznivé vplyvy by mohli znamenať, že hospodársky rast Poľska bude v tomto roku o 0,6 percentuálneho bodu nižší.

Poľská centrálna banka predpokladá, že ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 3,6 %. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladajú, že hospodárstvo Poľska si v tomto roku pripíše 3,2 % a v druhom kvartáli by podľa nich malo posilniť o 3,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy