Najdrahší rozvod všetkých čias: Hnojivový kráľ zaplatí exmanželke 3,27 miliárd

, ČTK Foto: SITA

Švajčiarsky rozvodový súd uložil ruskému miliardárovi Dmitrijovi Rybolovlevovi vyplatiť bývalej manželke Jelene viac ako štyri miliardy švajčiarskych frankov (asi 3,27 miliárd euro). Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. Mohlo by tak ísť o najväčšiu rozvodovú finančnú kompenzáciu v histórii.

Ženevský súd vystavil jednému z najbohatších Rusov tučný účet po šesťročnej právnej bitke. Rybolovlev, ktorý je okrem iného majiteľom futbalového klubu AS Monako, má Jelene zaplatiť závratných 4 020 555 987 frankov a 80 centov.

Rybolovlevov právnik Marc Bonnant to označil za "najdrahší rozvod všetkých čias". Suma je neslýchaná aj na pomery ruských oligarchov. Bonnant ale upozornil, že proti verdiktu je ešte možné sa odvolať. Rybolovlevovi právnici očakávajú, že súd vyššej inštancie verdikt zvráti.

Jeleňa Rybolovlevová má v rámci majetkového vyrovnania dostať aj luxusné nehnuteľnosti v hodnote 130,5 milióna frankov v Gstaade. Manželia tam vlastnili dve luxusné chaty. Žena má získať aj ďalšie dve nehnuteľnosti v luxusnej ženevskej štvrti Cologny, kde pár predtým žil. Rybolovlevová tiež dostane do starostlivosti 13 ročnú dcéru Annu. Rybolovlev majú ešte dospelú dcéru Jekaterinu.

Rybolovlevova žena po svojom mužovi podľa AP požadovala šesť miliárd dolárov (asi 4,37milardy euro).

Rybolovlev, známy ako hnojivový kráľ, zbohatol na ťažbe uhličitanu draselného. To z neho urobilo až 79. najbohatšieho muža planéty. Časopis Forbes odhaduje jeho majetok na 8,8 miliardy dolárov a teraz ho radí na 147. priečku.

Dmitrij a Jelena Rybolovlev, ktorí majú 47 rokov, sa stretli ešte počas univerzitných štúdií v Perme, kde sa v roku 1987 vzali. Rozvodové konanie začalo v roku 2008, kedy bol Rybolovlevov majetok odhadovaný na 12,8 miliardy dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy