Eskalácia napätia v Líbyi posunula cenu ropy k hranici 103 USD za barel

Cena ropy WTI zaznamenala výrazný rast a posunula sa k hranici 103 USD za barel (159 litrov), keď trhy zareagovali na opätovný rast napätia v Líbyi. To znovu odložilo očakávané zvýšenie vývozu ropy z tejto krajiny. Informovala o tom agentúra AP.
V Líbyi, ktorá má najväčšie dokázané rezervy ropy na kontinente, sa politická situácia cez víkend opätovne zhoršila potom, ako vojaci pod vedením bývalého povstaleckého generála zaútočili na budovu parlamentu v Tripolise. Podľa tejto samozvanej „Líbyjskej národnej armády“ je súčasný parlament hlavnou príčinou terajšej krízy v krajine, pretože poskytuje podporu extrémistickým skupinám.
Tento vývoj opäť zhoršil šance Líbye zvýšiť produkciu a vývoz ropy na svetové trhy. Zatiaľ čo zhruba pred rokom dosahovala produkcia ropy v krajine okolo 1,4 milióna barelov denne, v súčasnosti je to približne 200.000 barelov/deň. Okrem udalostí v Líbyi cenu ropy aj naďalej tlačí nahor pokračujúce napätie na Ukrajine.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júni vzrástla popoludní v Európe v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 78 centov na 102,80 USD (74,95 eura) za barel. V piatok (16. mája) na záver obchodovania vzrástla cena WTI o 52 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 102,02 USD/barel.
Cena v Londýne obchodovanej severomorskej ropnej zmesi Brent s júlovým kontraktom vzrástla tiež a prekročila hranicu 110 USD/barel. Cena Brentu sa zvýšila o 35 centov na 110,10 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy