Rusko znižuje objem investícií do amerických štátnych dlhopisov

Rusko sa zrejme obáva ďalších sankcií, preto sa zvýšeným tempom zbavuje amerických štátnych dlhopisov. Rakúsky denník Die Presse dnes píše, že Kremeľ voči západným sankciám navonok prejavuje ľahostajnosť, ale taká nie je ruská spoločnosť a ani centrálna banka.

Oficiálna štatistika amerického ministerstva financií potvrdzuje, že ruská centrálna banka v marci znížila svoje investície do amerických dlhopisov o 20,5 % na 100,4 miliardy USD (76,23 miliardy eur). Naposledy sa zaznamenal ich silnejší pokles v roku 2008.
Pred marcom však tento trend pokračoval už päť mesiacov. V marci 2013 mali ruské investície do amerických dlhopisov hodnotu 153 miliárd USD. Rusi investovali do nich len osminu prostriedkov.
V tomto roku podporuje Rusko svoju menu, rubeľ. Do vrcholu ukrajinskej krízy, ktorý sa zaznamenal v polovici marca, sa rubeľ voči doláru od začiatku roka znehodnotil takmer o 13 %. Ruské devízové rezervy klesli na 472,3 miliardy USD.
Od polovice marca sa však rubeľ pomerne silno zostavil, podľa analytikov aj vďaka špekuláciám. Avšak v dôsledku recesie a pretrvávajúcej vysokej inflácii by malo dôjsť k jeho opätovnému oslabeniu.
Na investície do ruských dlhopisov doplatil nórsky štátny fond, ktorý ich nakúpil za 4 miliardy USD. V 1. štvrťroku sa však znehodnotili o 9,7 %. Ich pokles dosiahol väčší rozsah než iných cenných papierov v nórskom fonde. V rovnakej situácii sú aj ďalšie fondy. Hedžový fond Prosperity Capital Management, ktorý sa orientuje na Rusko, uviedol, že do 24. apríla zaznamenal v tomto roku pokles hodnoty svojich ruských aktív o 16,2 %. Americký fond Firebird Management hlási, že v rovnakom období prišiel o 14,3 % hodnoty fondu New Russia.
Londýnsky fond Ronit Capital svojich investorov informoval, že také dôsledky udalostí, ktoré viedli k anexii Krymu, nikto nečakal.

Súvisiace články

Aktuálne správy