Prepad hrivny stiahol Coca-Cola HBC do straty

Druhý najväčší zmluvný plnič nápojov Coca-cola vykázal s výnimkou položiek na reštrukturalizáciu a iných jednorazových položiek v prvom kvartáli čistú stratu 35,8 mil. eur. Analytici agentúry Reuters prognózovali stratu 17 mil. eur.

Spoločnosť Coca-Cola HBC vykázala v prvom kvartáli väčšiu stratu, ako sa pôvodne očakávalo. Druhý najväčší zmluvný plnič nápojov Coca-cola vykázal bez položiek na reštrukturalizáciu a iných jednorazových položiek v sledovanom období čistú stratu 35,8 mil. eur. To je viac ako prognózovali analytici oslovení agentúrou Reuters, ktorí očakávali stratu 17 mil. eur. Dôvodom hlbšej straty boli podľa spoločnosti kurzové straty, najmä z operácií na Ukrajine, ktoré spôsobila silná devalvácia ukrajinskej hrivny voči euru.

Skupina varovala, že výška menových strát by mohla v tomto roku rásť až na približne 90 mil. až 100 mil. eur, pričom ešte vo februári spoločnosť prognózovala úroveň 51 mil. až 70 mil. eur. Na zmiernenie ich vplyvu prijala Coca-Cola HBC opatrenia na zníženie nákladov na Ukrajine a v Rusku. Spoločnosť dosiahla v minulom roku približne 22 % svojich tržieb práve v Rusku, čo kompenzovalo slabé výkony v Taliansku a Grécku.

Na Slovensku Coca-Cola pôsobí od roku 1991. V súčasnosti u nás pod svetovou značkou pracuje spoločnosť Coca-Cola HBC Slovenská republika, člen skupiny Coca-Cola Hellenic. Prevádzkuje výrobný závod v Lúke pri Piešťanoch a niekoľko distribučných centier a jej úlohou je výroba a distribúcia nealkoholických nápojov.

Súvisiace články

Aktuálne správy