Buffettova firma Berkshire Hathaway investovala do akcií Verizon Communications

Spoločnosť Berkshire Hathaway amerického miliardára Warrena Buffetta investovala v 1. kvartáli tohto roka do akcií americkej telekomunikačnej spoločnosti Verizon Communications. Okrem novej investície zvýšila aj svoj podiel v maloobchodnej sieti Wal-Mart a vo firme IBM. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Berkshire Hathaway v informáciách Komisii pre burzy a cenné papiere (SEC) zverejnila, že ku koncu 1. štvrťroka vlastnila v USA aktíva v celkovej hodnote 118,5 miliardy USD (86,76 miliardy eur). Novou investíciou bola kúpa 11 miliónov akcií mobilného operátora Verizon zhruba za 524 miliónov USD. V maloobchodnom reťazci Wal-Mart zvýšila podiel o 17,3 % na vyše 58 miliónov v celkovej hodnote asi 4,44 miliardy USD. Spoločnosť zvýšila aj počet akcií v IBM, a to na 68,4 milióna, keď dokúpila 233.100 akcií.
Na druhej strane, konglomerát zredukoval svoj podiel v automobilke General Motors (GM), ktorá v poslednom období oznámila niekoľko zvolávaní áut do servisov. Svoj podiel znížil o 10 miliónov akcií, čo znamená, že momentálne vlastní približne 30 miliónov akcií GM v hodnote asi 1 miliarda USD.
Spoločnosti, ktoré vlastnia aktíva nad 100 miliónov USD, musia každý kvartál informovať SEC o zmenách vo svojom americkom portfóliu. Viacerí investori na tieto informácie zo strany Buffettovho konglomerátu čakajú. Buffett je známy úspešnými investíciami a mnohí investori potom jeho rozhodnutia nasledujú.
Berkshire Hathaway kontroluje podiely vo viacerých firmách v rozličných sektoroch hospodárstva – od maloobchodu cez finančné a poisťovacie spoločnosti, energetiku, dopravu až po potravinárstvo. V ropných firmách ConocoPhillips a Exxon Mobil ponechal rozsah akcií na pôvodnej úrovni a zmeny nenastali ani v koncerne General Electric či Suncor Energy. Berkshire nemenil rozsah aktív ani v prípade potravinárskej spoločnosti Kraft Foods.

Súvisiace články

Aktuálne správy