Dopyt zahraničia po amerických dlhopisoch vzrástol na nový rekord 5,95 bil. USD

Dopyt zahraničia po amerických dlhopisoch dosiahol v marci nový rekord. Uviedla to agentúra AP, ktorá sa odvolala na informácie amerického ministerstva financií.
Ministerstvo uviedlo, že hodnota amerických dlhopisov v portfóliách zahraničných investorov vzrástla v marci o 1 % na 5,95 bilióna USD (4,36 bilióna eur). Vo februári vlastnili zahraniční investori americké dlhopisy v celkovej hodnote 5,89 bilióna USD.
Čína, ktorá je najväčším držiteľom amerických dlhopisov, znížila ich hodnotu vo svojom portfóliu, no len minimálne, zhruba o 0,01 % na 1,27 bilióna USD. Japonsko, druhý najväčší držiteľ amerických dlhopisov, zredukovalo ich hodnotu vo svojom vlastníctve o 0,8 % na 1,2 bilióna USD.
Najvýraznejšie skresalo hodnotu amerických cenných papierov vo svojom portfóliu Rusko, a to takmer o 21 %. Urobilo tak po rastúcom tlaku Západu na Moskvu za jej podiel na súčasnej napätej situácii na Ukrajine. Rusko však nepatrí k najväčším držiteľom amerických dlhopisov, z celkovej hodnoty vo vlastníctve zahraničných investorov kontroluje len zhruba 1,7 %.
Na druhej strane krajiny ako Belgicko, Luxembursko, Švajčiarsko, veľkí vývozcovia ropy a krajiny v Karibskej oblasti hodnotu amerických dlhopisov vo svojom portfóliu zvýšili.

Súvisiace články

Aktuálne správy