Nemecká ekonomika vzrástla v 1. kvartáli o 0,8 %, DAX prekonal historické maximá

Nemecká ekonomika vzrástla v 1. kvartáli medzištvrťročne o niečo výraznejšie, než očakávali analytici a hlavný akciový index poslala na historické maximá. Informovala o tom agentúra DPA.
Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka vzrástol v 1. štvrťroku tohto roka oproti 4. štvrťroku minulého roka o 0,8 %, zatiaľ čo trhy počítali s rastom o 0,7 %. V porovnaní s medzikvartálnym rastom vo 4. štvrťroku (0,4 %) bol rast dvojnásobne vyšší, pričom hlavnou mierou sa pod to podpísal domáci dopyt.
V medziročnom porovnaní sa ekonomika Nemecka zvýšila v 1. štvrťroku o 2,5 %. Podrobnejšie informácie budú známe ku koncu budúceho týždňa. V reakcii na najnovšie informácie o vývoji nemeckej ekonomiky hlavný akciový index DAX prekonal prvýkrát v histórii hranicu 9800 bodov, pričom dosiahol 9810 bodov. Neskôr sa index mierne skorigoval na 9780 bodov.
Analytici však zároveň upozorňujú na problémy, ktorým by ekonomika Nemecka mohla v nasledujúcom období čeliť. Tým sú ekonomické problémy najväčšieho obchodného partnera Nemecka, a to Francúzska, ako aj rastúce riziká v dôsledku geopolitickej krízy na Ukrajine a spomaľujúce sa tempo rastu čínskej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy