Bank of England zlepšila odhad rastu britskej ekonomiky v roku 2015 na 2,9 %

Britská centrálna banka zlepšila odhad rastu britskej ekonomiky pre budúci rok. Zároveň uviedla, že "ekonomika sa pomaly začína vracať k normálu".

Britská centrálna banka zlepšila odhad rastu britskej ekonomiky pre budúci rok. Zároveň uviedla, že „ekonomika sa pomaly začína vracať k normálu“. Pre tento rok však tempo rastu ponechala na pôvodnej úrovni. Informoval o tom server BBC.
Vo svojej najnovšej správe o vývoji ekonomiky a inflácie Bank of England (BoE) oznámila, že v roku 2015 by hrubý domáci produkt (HDP) mal vzrásť o 2,9 %. Pred tromi mesiacmi banka počítala s budúcoročným rastom ekonomiky na úrovni 2,7 %. Tohtoročné tempo rastu však ponechala na pôvodnej úrovni, čo znamená rast o 3,4 %.
Guvernér BoE Mark Carney uviedol, že „ekonomika sa posunula bližšie k úrovni, keď by sa úrokové sadzby mali zvýšiť,“ no zároveň dodal, že v dohľadnom čase sa tak nestane. Opäť zopakoval, že akékoľvek zvýšenie hlavnej úrokovej sadzby bude „postupné“ a „je možné, že sadzba zotrvá na historickom minime ešte určitý čas“.
Banka zároveň vylepšila svoju prognózu nezamestnanosti. Podľa najnovších odhadov by mala v najbližších dvoch rokoch klesnúť na 5,9 %, zatiaľ čo minulý rok ešte počítala s tým, že v nasledujúcich rokoch sa udrží nad úrovňou 7 %. Vylepšenie prognózy nasledovalo po tom, ako sa ukázalo, že za prvé tri mesiace tohto roka klesla miera nezamestnanosti v Británii na 6,8 %.
Čo sa týka inflácie, BoE predpokladá, že v najbližších troch rokoch sa udrží pod 2-% inflačným cieľom banky. Očakáva, že v tomto a budúcom roku dosiahne 1,8 % a v roku 2016 sa mierne zrýchli na 1,9 %. Pre väčšinu analytikov najnovšia prognóza BoE naznačuje, že banka by mohla zvýšiť úrokové sadzby prvýkrát približne do roka, niektorí sú však presvedčení, že sa tak nestane skôr ako v 2. polroku budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy