Leto pri mori: Grécko, či Egypt?

, E15 Foto: SITA

Grécka a egyptská vláda majú niečo spoločné. Vsádzajú na to, že im ich ekonomické a politické ťažkosti pomôže vyriešiť turistický boom. Kým v Grécku by radi videli o päťdesiat percent zahraničných turistov viac, údaje z Egypta sú zatiaľ obzvlášť pesimistické. Obe vlády majú ambiciózny plán, podarí sa im ho naplniť?

Turizmus sa na gréckom HDP podieľa zhruba z jednej šestiny. Premiér Antonis Samaras ho označil za "prvú lokomotívu, ktorá naštartovala a začala krajinu vyťahovať z bolestivej šesťročnej recesie". Na nedávnej konferencii turistickej asociácie SETE sľúbil, že na podporu turizmu v najbližších šiestich rokoch vyčlení tri miliardy eur. Financie by mali ísť na veľké infraštruktúrne projekty. Predseda vlády je presvedčený, že súkromný sektor k tomu v tomto období každoročne vynaloží tri miliardy.

Plánuje sa okrem iného výstavba veľkých konferenčných centier v Aténach a Solúne a rozvoj kotvísk pre veľké výletné lode. Kabinet dúfa, že sa tento druh turistiky v budúcnosti stane kľúčovým zdrojom príjmov v odvetví. Premiér tvrdí, že počet prístavísk by mal v najbližších rokoch stúpnuť z 32 na sedemdesiat a počas dekády prekonať stovku.

Počíta sa aj s ďalším rozvojom prímorských rezortov. Jeden veľký aktuálne vzniká na ostrove Korfu. Spoločnosť NCH Capital zaplatí 23 miliónov eur za prenájom a ďalších 75 miliónov vynaloží na rozvoj hotela, prázdninových domčekov a prístaviska. Ide o prvú zahraničnú investíciu na štátnej pôde za posledných pätnásť rokov, uviedla agentúra Bloomberg.

Ďalšia americká spoločnosť, Oaktree Capital Group, podpísala na jar s gréckym hotelovým vlastníkom Sani zmluvu o spoločnom rozvoji šiestich luxusných rezortov. "Pre Grécko je veľmi pozitívne, že sa tu rozhodol investovať tak veľký fond ako Oaktree. Potvrdzuje to dôveru investorov voči Grécku," podotkol zástupca gréckej firmy.

Vláda výhľadovo plánuje sektoru pomôcť aj inak, chce vypočuť sťažnosti podnikateľov na vysoké dane. "Postupne prejdeme k nižším daňovým sadzbám. Proces bude tak pomalý, ako bude nutné, aby sme sa vyhli návratu rozpočtových deficitov," uviedol Samaras.

Podľa predpokladu Atén by tento rok krajina mala prekonať rekord z minulého roka, keď tam dorazilo 20,1 milióna turistov. Optimistické prognózy zatiaľ potvrdzujú údaje leteckých spoločností, ktoré hlásia zhruba desaťpercentný medziročný nárast záujmu o lety do Grécka. Stúpa napríklad počet cestujúcich z Perzského zálivu. Očakáva sa tiež väčší počet Britov, Nemcov či Francúzov. Predstavitelia krajiny navyše veria, že súčasná ukrajinská kríza od cesty neodradí ani ruských turistov. "V prvých troch mesiacoch roka stúpol počet v Rusku vydaných víz o dvanásť percent," poznamenala podľa denníka Kathimerini ministerka turistiky Olga Kefalogianniová.

Podľa nedávno zverejnených štatistík však útraty návštevníkov krajiny vlani v priemere poklesli o dve percentá. Podľa expertov sa na tom značne podpísal práve malý zisk z pasažierov veľkých lodí. V dlhodobom horizonte preto Atény chcú dosiahnuť nielen spomíný nárast počtu prichádzajúcich, ale aj zvýšenie ich priemerných denných výdavkov o tridsať percent. Vládne plány by mali počas desiatich rokov vytvoriť 220 tisíc pracovných miest a navýšiť príjmy štátnej pokladnice o tri miliardy ročne.

Kým grécky kabinet má pred sebou optimistický plán, cestovnému ruchu v Egypte nepomôže ani pohľad cez ružové okuliare. Vlečúca sa politická kríza má stále ničivejší vplyv na turistiku v krajine, ktorá sa po revolúcii v roku 2011 nedokázala zotaviť z odlivu dovolenkárov. V prvých troch mesiacoch tohto roka medziročne poklesol počet návštevníkov o tridsať percent na dva milióny a príjmy odvetvia išli dole o 43 percent. Krajina v prvom štvrťroku zarobila na cestovnom ruchu 1,3 miliardy dolárov, čo je podstatne menej ako v iných rokoch. Egyptské napätie sa tento rok totiž dotklo aj turistických destinácií. V februári islamisti napadli autobus s juhokórejskými turistami a pohrozili ďalšími útokmi. Cestovné varovanie pre Egypt následne vydalo 15 krajín.

Turistiku poznamenali aj správy o stúpajúcich útokoch na ženy, z ktorých boli obvinení aj príslušníci polície a ochranky. Zahraničné médiá prinášali reportáže o ľudoprázdnych uliciach letoviska Šarm aš – Šajch. Z mesta nazývaného aj "Mestom pokoja", čo poukazuje na veľký počet mierových konferencií, ktoré sa tu konali. "Snažíme sa presvedčiť zákazníkov, aby strávili vzácne týždne dovolenky na mieste, ktoré plnia titulky novín. Každý vie, že Egypt nie je stabilný," sťažoval sa pre denník The Daily Telegraph manažér jedného z hotelov.

Cestovný ruch sa teraz podieľa na HDP krajiny asi z desatiny a popri poplatkoch za použitie Suezského prieplavu a príspevkov od pracujúcich v zahraničí je hlavným zdrojom cudzej meny. Už vlani v dôsledku krvavého prevratu a odstavenia prezidenta Muhammada Mursího od moci poklesli príjmy z turistiky o 41 percent na 5,9 miliardy dolárov.

Minister turistiky Hišam Zazu napriek tomu verí, že sa podarí odvetvie oživiť. "Máme ambiciózny globálny plán, ako ukázať, že je bezpečné a zábavné Egypt kedykoľvek navštíviť," zdôraznil pred pár dňami podľa Reuters. Očakáva, že do roku 2020 stúpne ročný príliv klientov na 25 miliónov. "Príjmy sa v priebehu nasledujúcich šiestich rokov oproti vrcholu z roku 2010 zdvojnásobia na 25 miliárd dolárov," dúfa aj minister.

Kabinet pripravuje trojročnú marketingovú kampaň. Zacieli ňou hlavne na Indiu, Čínu a Južnú Ameriku. Láka tiež investorov nielen z Perzského zálivu, tento rok už predali päť parciel na pobreží Červeného mora. "Rokujeme o dohodách, ktoré by zabránili dvojitému zdaneniu leteckých prepravcov a cestovných kancelárií," dodal Zazu.

Súvisiace články

Aktuálne správy