Slovnaft v 1. štvrťroku 2014 spracoval v rafinérii 1,42 milióna ton ropy

Spoločnosť Slovnaft v prvom štvrťroku tohto roku spracovala v bratislavskej rafinérii 1,42 milióna ton ropy, čo bolo medziročne viac o 4 %. Informoval o tom hovorca a riaditeľ podnikovej a marketingovej komunikácie Slovnaftu Anton Molnár.
Výroba automobilových benzínov v prvom štvrťroku medziročne klesla o 11 % na 290.000 ton. Produkcia motorovej nafty medziročne vzrástla o 2 % na 704.000 ton. Naopak, zníženie vykázala produkcia petrochemických výrobkov, a to o 16 % na 75.000 ton.
Skupina Slovnaft za prvé tri mesiace tohto roka dosiahla približne rovnaký predaj ropných výrobkov ako v prvom štvrťroku 2013, a to 1,3 milióna ton. Z tohto objemu tri štvrtiny smerovali na export. Predaj na zahraničných trhoch klesol o 3 %, naopak, predaj na domácom trhu sa zvýšil o 5 %.
„Tento týždeň ohlásená kúpa sietí čerpacích staníc Agip v troch krajinách otvára priestor na posilnenie trhovej pozície Slovnaftu v rámci Česka a Slovenska a otvára cestu na zjednotenie aktivít skupiny MOL a Slovnaftu v Českej republike,“ dodal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovnaft, a. s., Oszkár Világi.
Ku koncu marca 2014 spoločnosť prevádzkovala na území Slovenska 212 čerpacích staníc. Slovnaft v rámci skupiny MOL zabezpečoval tiež prevádzku takmer 150 čerpacích staníc na území Českej republiky pod názvami PAP OIL a Slovnaft.
Skupina Slovnaft je rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, a. s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných látok. Skupina Slovnaft je členom medzinárodnej skupiny MOL.

Súvisiace články

Aktuálne správy