Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol

Počet Američanov, ktorí v týždni končiacom 3. mája požiadali o podporu v nezamestnanosti klesol viac, ako sa pôvodne očakávalo. Svedčí to o zlepšení podmienok na americkom trhu práce. Počet nezamestnaných žiadajúcich o podporu klesol o 26 tisíc na sezónne upravených 319 tisíc. Ide o pokles počtu žiadostí o podporu po troch týždňoch rastu. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že v minulom týždni klesne počet žiadostí na 325 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových žiadostí, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ základných podmienok na trhu práce a zmierňuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami, sa zvýšil o 4 500 na 324 750. Aj napriek nárastu štvortýždňový priemer zostáva v súlade so zlepšujúcim sa americkým trhom práce.

Americké ministerstvo práce informovalo, že americkí zamestnávatelia vytvorili minulý mesiac 288 tis. pracovných miest, čo je najviac od januára 2012. Počas prvých štyroch mesiacov bolo v USA vytvorených mesačne v priemere viac ako 200 tis. pracovných miest. Počet tých, ktorí poberajú podporu dlhšie ako týždeň, sa v týždni končiacom sa 26. apríla znížil o 76 tis. na 2,69 mil.

Súvisiace články

Aktuálne správy